EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Poate salva un oligarh rus presa britanică?

Magnatul rus Aleksandr Lebedev se consideră salvatorul unei prese britanice aflate în impas. Mogulul deţine deja publicaţia The Evening Standard şi este în discuţii pentru preluarea cotidianului The Independent, însă unii suspectează că în spatele achiziţiilor lui Lebedev s-ar afla interese de cu totul altă natură, notează publicaţia germană Der Spiegel.

Lebedev şi-a vândut recent acţiunile sale din compania aviatică de stat Aeroflot cu “binecuvântarea” premierului Vladimr Putin, o afacere de pe urma căreia a încasat 300 de milioane de euro. Presa britanică suspectează că magnatul rus (50 de ani) şi fiul său Evgheni (29 de ani) au obţinut acum banii necesari pentru a cumpăra într-un final prestigiosul cotidian britanic The Indepedent.

‘Ce nonsens!’, comentează Lebedev.’Aceşti bani îmi sunt suficienţi pentru a cumpăra întreaga presă britanică’, a afirmat el, râzând. Potrivit Der Spiegel, întrebarea de pe buzele tuturor este dacă magnatul rus este salvatorul sau inamicul presei britanice. În ceea ce priveşte The Evening Standard, acesta ar fi falimentat probabil dacă nu ar fi fost Lebedev.

La rândul său, The Independent este aproape falit, iar negocierile privind vânzarea sa sunt în desfăşurare de câteva luni. Un termen limită pentru discuţiile exclusive a fost iniţial stabilit pentru luni, 22 februarie, iar el a fost extins până la 26 februarie. Pe de altă parte, chiar dacă perfectarea afacerii va mai lua timp, puţini se îndoiesc că ea nu se va materializa într-un final.

Eforturile miliardarului rus de a achiziţiona publicaţii din Marea Britanie au stârnit în acelaşi timp speranţa şi consternarea grupurilor media din Marea Britanie. În trecut, Lebedev a lucrat la Londra pentru KGB, sarcina sa fiind cea de a căuta în presa britanică informaţii pe care le putea folosi în rapoartele sale clasificate către Moscova.

Azi, Lebedev cumpără ziarele în care obişnuia să se uite, însă acest lucru nu este suficient pentru a explica de ce ce este atât de atras de mass-media britanice.
Lebedev, care deţine o diplomă în economie, a devenit miliardar în urma unor afaceri în domeniul bancar şi a unei investiţii în gigantul Gazprom. De atunci, s-a remarcat ca un critic al Kremlinului.

În parteneriat cu fostul preşedinte Mihail Gorbaciov, Lebedev a cumpărat o mare parte din acţiunile ziarului de opoziţie Novaia Gazeta, unde a lucrat Anna Politkovskaia, jurnalista ucisă în 2006 şi devenită apoi un simbol al libertăţii presei.
‘Vreau să ajut la păstrarea unei instituţii democratice în Marea Britanie’, insistă Lebedev atunci când este întrebat despre interesul său pentru presa britanică, adăugând că ‘o presă liberă este la fel de importantă ca parlamentul şi ca partidele politice’.

Ori, acest lucru nu pare tocmai în regulă: un miliardar dintr-o Rusie condusă autocratic doreşte să salveze presa din ţara mămă a democraţiei liberale, relevă Der Spiegel.
Pe de altă parte, temerile angajaţilor de la Evening Standard cum că Lebedev va transforma ziarul într-o platformă de promovare pentru Rusia modernă nu s-au materializat.

Potrivit unuia dintre editori, Lebedev nu influenţează felul în care publicaţia relatează despre Kremlin sau despre politica externă britanică. Cu toate acestea, în urmă cu două săptămâni, unul din membrii parlamentului a propus să i se ceară lui Lebedev să depună mărturie în faţa unei comisii a parlamentului, subliniind că există ‘întrebări serioase’ în privinţa a ce îl determină pe acesta să cumpere The Independent. Oricum, el şi-a câştigat deja porecla ‘bărbatul misterios’ din partea presei britanice.

Unii sceptici sunt de părere că Lebedev este ‘calul troian’ plantat de Kremlin în presa britanică, prin care acesta încearcă să îşi mai atenueze imaginea negativă din Occident. Alţii suspectează că Lebedev intenţionează să se folosească de ziar pentru a publica materiale compromiţătoare despre politicieni importanţi de la Moscova. Aceasta i-ar permite, cred respectivii, să se protejeze împotriva celor de la putere ameninţându-i cu materiale pentru a-i şantaja.

O altă teorie susţine că Lebedev, care a candidat la un moment dat fără succes la funcţia de primar al Moscovei, îşi doreşte influenţă politică. Potrivit unui alt zvon, el ar cumpăra ziarul pentru a¬şi promova afacerile, printre care banca sa, NRB, şi o companie agricolă. Pe de altă parte, jurnaliştii de la The Guardian au petrecut un an întreg căutând scandaluri, interese dubioase sau afaceri murdare în care să fie implicat Lebedev.
‘Nu am găsit nimic’, mărturiseşte Stephen Brook, editor la ziarul menţionat. Dimpotrivă, adaugă el, arţăgosul şi conservatorul Evening Standard a devenit mai echilibrat politic sub noul său patron rus, acordând în acelaşi timp mai mult spaţiu unor subiecte ca sexul sau moda.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata