EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

Soarta proiectelor energetice ruseşti din Bulgaria rămâne în suspensie

Soarta proiectelor energetice ruseşti din Bulgaria se află în continuare în ‘stare de suspensie’. Pe marginea unuia dintre aceste proiecte, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, declara la 22 ianuarie că Moscova şi Atena doresc să ştie clar dacă Sofia este sau nu interesată în construcţia oleoductului Burgas-Alexandroupolis.

‘Deocamdată, nu avem un răspuns concreť, a spus Lavrov. Ideea construirii acestui oleoduct transbalcanic a apărut încă în 2007, iar pentru realizarea acestui proiect părţile au format, la 6 februarie 2008, compania Trans-Balkan Pipeline B.V., în care Rusia deţine 51 procente din acţiuni, restul fiind împărţit între Bulgaria şi Grecia. Oleoductul va transporta petrol rusesc adus în tancuri petroliere în portul bulgar Burgas, de unde, trecând prin portul grecesc Alexandroupolis, îl va livra în ţări europene.

Realizarea respectivului proiect va ieftini în mod substanţial petrolul pentru consumatori, subliniază cotidianul rus Pravda. Însă, potrivit ziarului menţionat, au apărut în mod surprinzător piedici din partea bulgară, atât în ceea ce priveşte oleoductul Burgas-Alexandroupolis, cât şi în privinţa centralei nucleare de la Belene, chiar dacă, potrivit acordurilor din septembrie 2009, până la 1 noiembrie Sofia ar fi trebuit să se decidă în ceea ce priveşte soarta ambelor proiecte.

Bulgaria, însă, nu oferă un răspuns concret referitor la zădărnicirea acordurilor semnate în 2007 pe marginea oleoductului, iar în ceea ce priveşte centrala nucleară, răspunsul formal este următorul: unul dintre marii producători europeni, compania RWE, care urma să investească o sumă foarte mare şi care deţinea o cotă parte de 49 la sută din acţiuni, s-a retras din proiect, iar acum Bulgaria este nevoită să caute noi investitori.

Însă acest motiv este doar unul de suprafaţă, subliniază Pravda, în condiţiile în care Rusia a dat deja asigurări că este dispusă să participate la construcţia ‘Belene’ nu doar ca antreprenor, ci şi ca investitor. În ceea ce priveşte oleoductul, partenerii bulgari au început să aibă brusc – după alegeri şi după formarea noului guvern – dubii în legătură cu oportunitatea şi profitabilitatea proiectului.

Potrivit ziarului rus, cauza tergiversării este una de ordin politic. Se pare că noul cabinet de miniştri de la Sofia nu se poate decide dacă are sau nu nevoie de proiecte energetice comune cu Rusia. Deja s-au făcut auzite temeri referitor la pericolul pe care acestea le-ar reprezenta pentru mediul înconjurător. Astfel, potrivit premierului bulgar Boiko Borisov, oleoductul nu va fi construit fără ‘garanţii de o mie de procente’ în ceea ce priveşte securitatea ecologică a ţării.

Borisov a amintit că în Burgas şi alte oraşe bulgare au avut loc acţiuni de protest împotriva ‘oleoductului rusesc’ şi tot acolo s-au desfăşurat referendumuri în cadrul cărora oamenii s-au pronunţat împotriva proiectului. Cu toate acestea, în opinia analistului bulgar Ivan Rodionov, Sofia nu va renunţa la proiectele energetice comune cu Rusia şi că bulgarii încearcă, pur şi simplu, să obţină condiţii mai bune şi poziţii preferenţiale în acest proiect.

‘Bulgarii trag de timp şi îşi cresc preţul, conştientizând că fără teritoriul bulgar aceste proiecte nu pot fi realizate’, explică Rodionov. Această opinie este împărtăşită şi de expertul rus Aleksandr Safonov.
‘Noul guvern bulgar ar putea trage de timp până în ultima clipă, pentru a obţine concesii maximale. Cu atât mai mult cu cât, spre deosebire de un alt participant al proiectului – Grecia – criza economică a afectat Bulgaria într-o măsură mai mică. Este posibil ca în această stare de suspensie proiectul să se afle până la vară’, estimează Safonov, citat de Pravda.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata