EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Erdogan cere să nu se mai pună piedici aderării Turciei la UE

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut ‘anumitor lideri europeni’ să înceteze să mai pună piedici în calea aderării ţării ca membru cu drepturi depline la Uniunea Europeană.

Erdogan a asigurat că Turcia îndeplineşte calendarul şi reformele cerute exprimându-şi încrederea ca preşedinţia semestrială spaniolă a UE să accelereze procesul de integrare a Turciei ca ‘punte între Europa şi Lumea islamică.
În cadrul intervenţiei sale la institutul de opinie Nueva Economica Forum de la Madrid, el a anunţat că Adminstraţia Obama a confirmat că SUA sunt pregătite să adere la Alianţa Civilizaţiilor, iniţiativă copatrontă la lansare de Spania şi Turcia şi asumată ulterior de ONU, notează ziarul Estrella Digital.

Premierul turc a pledat ferm pentru aderarea ţării sale la UE, subliniind avantajele pe care acest lucru le-ar avea pentru ţările europene, denunţând totodată că pentru Ankara se încearcă schimbarea ‘regulilor jocului când partida deja a începuť. ‘Obiectivul nostru este integrarea ca membru cu drepturi depline, asigurând că pentru Turcia ‘nu poate exista altă opţiune’.

Aderarea ţării sale este, prin urmare, ‘o obligaţie’ pentru Cei 27 ţinând cont că ţara sa aşteaptă de 50 de ani la porţile sale. Guvernul său, ajuns la putere în 2002, şi-a fixat ca ‘obiectiv prioritar aderarea la UE”, realizând o serie de reforme de modernizare şi democratizare, între care abolirea pedepsei cu moartea şi îndeplinirea calendarului marcat de Bruxelles.

‘Aderarea Turciei nu va fi o povară pentru UE, ci va sluji la desăvârşirea integrării europene stabilind o punte între Europa şi Lumea islamică’, a explicat el. Premierul turc a deplâns ‘obstrucţiile politice ale anumitor lideri europeni’, cerând UE să fie “loială faţă de obligaţiile sale” şi să ‘nu inventeze noi criterii şi noi condiţii pentru Turcia care nu există în normativa europeană”.

În acest sens, Erdogan a calificat atitudinea guvernului premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero drept un exemplu pentru restul Europei ‘în faţa celor care încearcă să divizeze lumea ca în timpul Războiului Rece între Vest şi Esť. El şi-a exprimat astfel încrederea ca preşedinţia spaniolă a UE să ajute la accelerarea procesului de aderare a ţării sale.

Erdogan a elogiat succesul Alianţei Civilizaţiilor pe care o copatronează alături de premierul Zapatero, din care ‘fac deja parte 115 ţări din întreaga lume”. Primul ministru turc a anunţat astfel că însuşi Barack Obama a declarat că SUA se pregătesc să intre în Alianţa Civilizaţiilor.
‘Faptul că în fiecare zi există mai multe ţări care sprijină Alianţa Civilizaţiilor este un lucru plin de speranţă şi încurajator pentru cei care vor să evite confruntarea şi polarizarea. Pe măsură ce trece timpul Alianţa devine mai eficientă şi va contribui la pace şi la dialog. Este o iniţiativă ce trebuie protejată de toate ţările lumii’, a asigurat premierul turc.

El a ţinut totodată să critice actualul sistem economic care duce la o adâncire a ‘breşei între nord şi suď. Această situaţie este periculoasă, deoarece ‘poate duce la adâncirea unor probleme precum imigraţia, delincvenţa şi mai ales la terorism, ajuns la scară globală’, a avertizat Erdogan.
Premierul turc a subliniat rolul Turciei ca mediator în conflictele din Orientul Mijlociu şi, mai ales, în căutarea unei soluţii la programul nuclear iranian, dar a mărturisit că nu a primit încă un răspuns clar din partea regimului de la Teheran.

El şi-a exprimat totodată disponibilitatea de a căuta ‘o soluţie justă’ la conflictul cipriot, unul din principalele obstacole în calea aderării ţării sale. Şeful guvernului turc a subliniat relaţiile bilaterale bune cu Spania, mai ales la nivel economic, dar a recunoscut că actuala criză globală a afectat volumul comercial care a înregistrat o scădere, de la 8,6 miliarde de dolari în 2008, la 6,6 miliarde în 2009.

Chiar şi aşa, Erdogan consideră că eforturile celor două ţări vor duce la o reîntoarcere la nivelul anterior şi chiar ‘la depăşirea sa’. Pentru aceasta Erdogan a lansat un apel întreprinzătorilor spanioli să se alăture celor peste 300 de societăţi care operează în Turcia, încurajând oamenii de afaceri turci să continue să mizeze pe Spania ca destinatară a investiţiilor lor. În opinia sa, potrivit previziunilor FMI şi OECD, economia turcă va înregistra cea mai mare dezvoltare în perioada 2010-2011 ca urmare a reformelor impulsionate de guvernul său.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata