Heroină gratuită în Danemarca pentru cei mai dependenţi

După 20 de ani de dezbateri şi controverse, Danemarca a hotărât să urmeze calea celor câteva ţări europene (Elveţia, Olanda, Germania, Regatul Unit) oferind gratuit heroină, sub supraveghere medicală, celor mai dependenţi toxicomani de acest drog.

Prima clinică deschisă în acest scop a for inaugurată luni, la nord-vest de Copenhaga, scrie ziarul La Libre Belgique. Medic la această clinică, în fruntea unei echipe de şapte infirmiere şi şase asistenţi sociali, Inger West Nielsen salută decizia Parlamentului danez.
‘Este o decizie bună, deoarece există un nucleu dur al drogaţilor (circa 300-400, potrivit estimărilor, din cei aproximativ 27.000 de drogaţi din regatul scandinav), care nu se mulţumesc cu terapia cu metadonă şi care au mereu nevoie să ia heroină, în condiţii periculoase şi contractând astfel grave boli transmisibile, precum Sida şi hepatita B şi C’, explică aceasta.

Prin distribuirea de heroină ‘curată’, cumpărată în Elveţia şi fără risc de supradoză, autorităţile daneze speră să reducă şi criminalitatea legată de drog, deoarece toxicomanii, în lipsa acestuia, sunt obligaţi să facă rost de bani în fiecare zi pentru a-şi procura dozele.
Clinica din Copenhaga, care beneficiază de un buget de 30 de milioane de coroane (4 milioane de euro, aproape jumătate din suma alocată anuala acestui program, 70 de milioane) va putea să primească până la 120 de drogaţi pe zi atunci când va fi pe deplin operaţional, în 2011.

Ea este gestionată de primăria capitalei, oraş în care se află cei mai mulţi toxicomani. Autorităţile nu se aşteaptă la început la o afluenţă a drogaţilor, deoarece aceştia sunt refractari tratamentelor, potrivit doctorului Nielsen. Candidaţii la distribuirea gratuită ‘trebuie să fie voluntari şi să fi fost trataţi, fără succes, cu metadonă’. Ei sunt obligaţi, de asemenea, să vină de două ori pe zi în fiecare zi a săptămânii.

Orice întrerupere a programului înseamnă că ei se întorc de unde au plecat, potrivit autorităţilor. Aceste reguli sunt stricte şi nu există nicio derogare de la ele, afirmă Agenţia de sănătate publică. Drogaţii nu au voie să ia drogurile cu ei, acestea fiind închise într-un seif pus într-un loc secret.
Programul de heroină gratuită costă de 4 ori mai mult pe toxicoman decât tratamentul cu metadonă, dar autorităţile speră că el va contribui la ajutorarea celor mai dependenţi să ducă o viaţă mai bună şi la reducerea numărului de decese datorate consumului de droguri (aproape 250 pe an, mai ales din cauza heroinei) şi a criminalităţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.