Meditaţiile pentru intrarea la facultate la mare căutare în Anglia

0

Pentru intrarea la universităţile de top din Marea Britanie bătaia este mare iar aceasta a dus la apariţia unei pieţe a meditaţiilor înainte de examenul de admitere şi a lecţiilor private cu scopul obţinerii de note mai bune la bacalaureat, scrie ziarul elveţian Neue Zuercher Zeitung.

În toamnă, zeci de mii de absolvenţi ai şcolilor britanice nu vor avea un loc de studiu. “Numerus clausus” devine tot mai strict iar experţii avertizează asupra unei înăspriri a concurenţei pentru un loc la universitate. În timp ce numărul de candidaţi a crescut anul acesta cu un sfert, universităţile primesc de la stat, pe fondul crizei, mai puţini bani.

Universităţile de elită, precum Oxford, Cambridge, Durham sau Imperial College din Londra, nu mai vor de aceea să ofere locuri de studiu suplimentare, în timp ce unele chiar îşi reduc oferta. Mai multe universităţi intenţionează să înăsprească criteriile de admitere, solicitând note mai bune la bacalaureat. Corespondentul bacalaureatulului în Marea Britanie îl reprezintă aşa numitele examene de nivel A (A Levels).

Aceste examene sunt identice în întreaga ţară şi sunt absolvite la 3 sau 4 materii, la vârsta de 17-18 ani. Notele de la aceste examene reprezintă baza pentru o candidatură la un loc de studiu, deşi, în funcţie de universitate şi specialitate, există diferite piedici. La Oxbridge (Oxford şi Cambridge, cum se prescurtează de obicei) cine nu are note bune nici nu este cazul să se înscrie, însă chiar şi dintre cei care se înscriu la cele două universităţi de tradiţie doar un sfert sunt acceptaţi.
Candidaţii sunt invitaţi la interviuri de admitere, pentru a putea fi evaluaţi suplimentar.

Totodată, la fel ca şi la alte universităţi, pentru unele specialităţi, precum medicină, drept sau inginerie, trebuie trecute unele teste suplimentare. Presiunea de a avea note excepţionale, pentru a ajunge la o universitate de elită, are repercusiuni asupra sistemului şcolar.
Mulţi dintre cei avuţi îşi trimit copii la şcoli private scumpe. Şcoli precum Eton, St. Paul’s, Westminster şi altele la fel, admit de multe ori doar elevi buni şi oferă clase mai mici şi profesori mai bine instruiţi. Multe şcoli atrag mai mult sau mai puţin direct, făcând reclamă faptului că pregătesc elevii pentru universităţi de top.

Elevii de la şcolile private primesc informaţii mai la obiect şi sunt mai mult sprijiniţi, afirma Joe Farish, membru în conducerea asociaţiei studenţilor de la Cambridge. Cei de la universitate se uită în orice caz la provenienţa şcolară a candidatului, adăuga el. Cifrele sunt, de altfel, grăitoare: 40 la sută din studenţii la Oxford şi Cambridge provin de la şcoli private, care însă sunt responsabile doar pentru 7 la sută din totalul elevilor.

Una din probleme este, spune Farish, faptul că mulţi părinţi şi elevi consideră în mod fals Cambridge drept un loc pentru bogătaşi, elevii buni de la şcolile de stat temându-se să candideze. El încearcă, de aceea, în colaborare cu universitatea, să explice că prin elită se înţeleg creierele cele mai bune.
Lupta pentru note bune face necesară prezenţa meditatorilor, mai multe zeci de mii fiind disponibile, în timp ce câteva sute de agenţii intermediază astfel de profesori privaţi.

Din studii reiese că un sfert din elevii britanici au un meditator în perioada şcolii, tendinţa fiind în creştere. La Londra procentul era chiar de 43 la sută. Elevilor aflaţi înaintea bacalaureatului le sunt oferite de către diverse firme servicii care constau într-o pregătire concretă a candidatului pentru un interviu de admitere la Oxbridge. La aceste celebre ‘interviews’ sunt testate cunoştinţele, modul de gândire independent, potenţialul şi motivaţia candidaţilor.

Firme cu denumiri precum Oxbridge Applications sau Uniprep oferă instruire ‘pentru a străluci la interviu datorită informării şi exerciţiului’. De-a lungul mai multor cursuri, ‘absolvenţi Oxbridge cu experienţă’ îi învaţă pe candidaţi cum să se comporte, cum ‘să demonstreze ştiinţă şi entuziasm’ şi ‘la ce lucruri se uită examinatorii’, îşi fac reclamă firmele. Oxbridge Applications promite prin aceasta o dublare a şanselor de admitere.

Firmele respective vorbesc de o creştere puternică a cererii de astfel de cursuri, care costă mai multe sute de lire. Există însă şi multe voci sceptice vizavi de cursurile de instruire, Farish de exemplu considerându-le inutile.
O bună pregătire este posibilă şi altfel iar examinatorilor le sare în ochi faptul că unii candidaţi sunt ‘prea instruiţi’, ei nedorind candidaţi preformaţi, spune el. Este mai degrabă recomandabil ca respectivul candidat să fie mai puţin emoţionat şi mai ferm dar desigur să aibă şi cunoştinţe şi inteligenţă, conchide Farish.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.