EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Originile „obscure” ale lui Nicolas Sarkozy

‘Un mic francez cu sânge amestecat’, ‘fiu de imigranţi’. Aşa s-a definit de câteva ori, Nicolas Sarkozy în discursul pronunţat la 14 ianuarie 2007 la Paris cu prilejul alegerii sale drept candidat al UMP la preşedinţia Republicii.

Că cel ajuns azi preşedinte are puţin sânge francez nu era un secret pentru nimeni, chiar dacă el a făcut din identitatea naţională şi frânarea imigraţiei, principalele sale preocupări politice. Tatăl său, Pal Sarkozy de Nagy-Bocsa, era de naţionalitate maghiară şi nu a adoptat cetăţenia franceză decât în 1975. Mama sa, Andrée Mallah – Dadu – s-a născut în Franţa, dar bunicul ei matern, Benedict Mallah, era un evreu sefard originar din Salonic care a obţinut naţionalitatea franceză în anii 40.

Ceea ce nu se ştia era cât de amestecat este sângele său…, notează ziarul La Vanguardia. Benedict Mallah – pe numele său iniţial Aron a venit în Franţa în 1905 şi unul din primele lucruri pe care le-a făcut a fost să-şi schimbe numele. Ulterior el avea să renunţe inclusiv la religia sa şi să convertească la catolicism pentru a se putea căsători în 1917 cu o tânără văduvă din Lyon, Adele Bouvier, infirmieră pe care a cunoscut când s-a angajat ca medic voluntar în primul război mondial.

Hotărât să se integreze deplin şi profund în acea Franţă la care visase încă din vrema când studia franceza la unul din centrele Alianţei israelite din Grecia – bunicul matern al lui Sarkozy şi-a ascuns într-un cufăr, nu doar amintirile, numele şi religia sa, ci şi limba părinţilor săi – sefara spaniolă – şi vechile tradiţii orientale.
Cele două fete ale sale, Andrée şi Suzanne, au fost educate ca franţuzoiace în cea mai strictă tradiţie catolică. “Tatăl mea nutrea o dragoste adâncă pentru Franţa, era cel mai franchouillard – prototipul francezului – dintre francezi”, îşi aminteşte azi mama lui Sarkozy, într-un interviu din Nouvel Observateur.

Nepoţii săi Nicolas, Guillaume şi François – cum arată Catherine Nay în biografia preşedintelui francez ‘Un pouvoir nomme desir’ – au ignorat ascendenţa evreiască a bunicului lor până la moartea acestuia în 1972. Iar aceasta pentru că după despărţirea părinţilor lor, cei trei copii au rămas în grija mamei, mutându-se pe strada Fortuny din Paris, unde îşi avea cabinetul doctorul Mallah.

Ironie a sorţii, nepotul lui Nicolas Sarkozy, Solal “cel care a deschis calea iudaismului’, născut din uniunea dintre Jean Sarkozy şi Jessica Sebaoun, regăseşte acum rădăcinile ebraice ale familiei. În ciuda unei integrări impecabile, faţă de care nici măcar actualul ministru al imigraţiei Eric Besson nu ar avea nici cea mai mică obiecţie, lui Benedict Mallah i s-a respins, în 1924, prima cerere de naturalizare. Este ceea ce a mărturisit revistei care a găsit documentele originale:

“Deşi informaţiile despre domnul Mallah nu sunt defavorabile, consider că lipsa unor considerente serioase în sprijinul cererii lui duce la amânarea examinării solicitării sale de naturalizare’, scria prefectul Parisului în decizia sa frânând astfel visele bunicului preşedintelui. Motivul par să fi fost presiunile medicilor şi avocaţilor francezi pentru a stopa concurenţa confraţilor veniţi din străinătate.

Pe vremea aceea, a fi căsătorit cu o franţuzoaică nu facilita obţinerea naţionalităţii. Dimpotrivă! Era femeia cea care pierdea naţionalitatea franceză căsătorindu-se cu un străin şi o adopta pe cea a soţului. Ceea ce nu se ştie este că bunicii materni ai lui Nicolas Sarkozy au trăit în Franţa cu naţionalitatea… spaniolă.. Într-adevăr soţii Mallah o adoptaseră în 1912, în amintirea originii spaniole-sefarde, când Salonicul aflat sub dominaţie turcă a fost anexat de Grecia.

Probabil pentru că trăise pe propria piele vicisitudinile condiţiei sale de străin, Benedict Mallah i-a pus fiicei sale, Andrée o condiţie pentru a autoriza căsătoria cu un imigrant ungur venit în Franţa, în 1948, fugind de dictadura comunistă, Pal Sarkozy: ca acesta să solicite naţionalitatea franceză. Ginerele doctorului, totuşi, mândru de ascendenţa sa maghiară, s-a sustras mulţi ani de la acest angajament amânându-şi naturalizarea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata