Se întorc banii care au plecat din România

Volumul depozitelor în sistemul bancar românesc a crescut în ultima perioadă, iar depozitele non-rezidenţilor au avut aceeaşi tendinţă, pe fondul diferenţei favorabile de dobândă faţă de alte state, a declarat miercuri (24 februarie 2010) directorul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, Eugen Dijmărescu.

‘Au plecat bani din România într-o perioadă, dar acum se întorc’, a spus Dijmărescu. El a precizat că, deşi depozitele au crescut în volum absolut, numărul deponenţilor a scăzut. De asemenea, a crescut numărul depozitelor garantate, cât şi al celor negarantate.
Dijmărescu a afirmat că sistemul bancar din România este solid şi există licihiditate, dar problema este administrarea acestei lichidităţi, pentru ca economia să pornească din nou la drum. În opinia sa, pentru acest lucru ar fi nevoie de parteneriate clienţi-bănci-administraţie.

Directorul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, Eugen Dijmărescu, a mai spus că băncile sunt deschise către creditarea proiectelor cu fonduri europene, însă au nevoie de garanţii solide, iar dacă administraţia înţelege acest lucru România poate ieşi din criză ,,pe propriile picioare’.
Întrebat despre emisiunea de eurobonduri pe care România vrea să o lanseze pe piaţa externă în primul trimestru din 2010, Dijmărescu, care în perioada cât a fost ambasadorul României în Japonia a contribuit la realizarea primelor două serii de obligaţiuni ale României pe piaţa japoneză, a spus că în momentul de faţă sunt suficienţi bani pe piaţa internă pentru finanţare.

Citeste si:  Băncile pot să păstreze ratele actuale doar dacă au acceptul clienţilor

‘Există resursă locală’, a afirmat Dijmărescu. Pe de altă parte, el a menţionat că alte state care au intrat pe piaţa de capital de la Tokio, aşa cum a făcut şi România, nu au ieşit de pe acea piaţă la fel de repede, aceasta oferind în continuare costuri scăzute de finanţare. Eugen Dijmărescu a primit miercuri atestatul de membru onorific al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) şi insigna de aur a sistemului cameral.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner