Când chirurgia estetică joacă feste

Există oare un etalon al frumuseţii în întreaga lume? Nu, şi de aceea sunt atât de criticate schimbările radicale la care recurg unele vedete internaţionale.

Feţe perfect întinse, ochi alungiţi şi buze de peşte (consecinţe ale lifting-urilor excesive) sunt preferate de ambele părţi ale Atlanticului şi nu rareori pot fi văzute staruri precum Meg Ryan, Nicole Kidman, Courtney Love, Donnatella Versace sau Melanie Griffith cu înfăţişări pe care le considerăm rezultatul unei feste a chirurgiei plastice, este de părere Ezequiel Rodriguez, preşedintele Societăţii Spaniole a Chirugiei Plastice, Estetice şi Reparatorie (Secpre), notează ziarul La Razon.

Sunt însă şi bărbaţi care nu suportă rigorile trecerii timpului. Este ceea ce i-a permis lui Sylvester Stallone să joace în a şasea serie Rocky, la 60 de ani împliniţi. Iar Micky Rourke, nu mai are nicio legătură cu acel bărbat chipeş care a scos-o din minţi pe Kim Bassinger timp de nouă săptămâni şi jumătate, dar care a fost pe punctul să câştige un Oscar graţie noii sale înfăţişări.

Sau regretatul Patrick Swayze, care şi-a refăcut înfăţişarea reuşind astfel să joace într-un serial până aproape de moartea sa. Există numeroase exemple despre cum ţara de rezidenţă poate condiţiona estetica dorită. Asftel în SUA, se cere un număr de sutien mult mai mare decât şi-l doresc, de exemplu, femeile din Spania. Dar moda este schimbătoare, iar acum s-a ajuns chiar să se renunţe la implanturile de silicon, cum a făcut recent fosta membră Spice Girl, Victoria Beckham.

În privinţa nasului, lumea pare să caute dimensiunea ideală pe care nu a avut-o din punct de vedere genetic. Persoanele de culoare, dotate genetic cu nări ample şi groase, vor un nas mai îngust şi prelung tipic rasei caucaziene. Un exemplu clar a fost Michael Jackson. Există însă o tehnică ale cărei rezultate deocamdată nu conving: îngroşarea buzelor cu diferite injecţii – nu cu silicon – care este interzis.

‘Dar când sunt injectate substanţe permanente, devine o problemă deoarece buzele devin rigide şi apar granuloame’, explică Rodriguez. Buzele excesiv de senzuale afişate recent de Meg Rayan sunt un exemplu în acest sens. Atunci de ce se operează?

Motivele pentru care o persoană decide să recurgă la o operaţie estetică variază: pentru a-şi îmbunătăţi aspectul, pentru a corija un defect fizic, pentru a evita să fie discriminaţi din cauza vârstei, pentru a-şi mulţumi perechea etc. Se ştie şi că mass-media au un rol important în luarea acestei decizii. Potrivit doctorului în psihologie Valentin Martínez-Otero, un număr mare de persoane care cer astfel de schimbări ‘prezintă probleme psihologice’.

Persoanele cu dismorfobii (din limba greacă ‘dis’=alterare şi ‘morfia’= ‘formă’) au o preocupare exagerată faţă de vreun defect fizic, real sau închipuit. S-a vorbit inclusiv de ‘complexul lui Thersites’, personaj din Iliada caracterizat printr-o mare urâţenie şi răutate. Femeile au început acum să fie acum preocupate de lipsa grăsimilor… acolo unde trebuie.

Şi recurg la implanturi de silicon sau infiltrări cu grăsime pentru a avea un posterior ca al lui Jennifer Lopez. Aşa cum şi bărbaţii vor implanturi pentru a-şi mări pectoralii. Însă, deşi tehnicile sunt din ce în mai avansate, experienţa devine tot mai mare , ca şi numărul pacienţilor, de unde atâtea aberaţii?

Potrivit lui Rodriguez, totul depinde de tehnica pe care o stăpâneşte chirurgul. Prezenţa în mass-media a unor persoane care au recurs la bisturiu au făcut ca chirugia estetică să fie popularizată, nu doar în rândul femeilor ci şi al bărbaţilor, şi de la vârste timpurii. Psihologul avertizează în acest sens că se manifestă ‘o creştere a insatisfacţiei faţă de propriul corp la un număr considerabil de persoane’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.