Investitorul de la Roşia Montană trebuie să reînnoiască documentaţia de la zero

Investitorul canadian de la Roşia Montană trebuie să reînnoiască „de la zero” toate actele care stau la baza cererii avizului de mediu, deoarece fără existenţa unui nou certificat de urbanism lucrurile nu pot merge mai departe, a declarat joi (25 februarie 2010) preşedintele Comisiei pentru administraţie publică din Camera Deputaţilor, Sulfina Barbu.

„Dacă investitorul doreşte reluarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, trebuie să vină cu acte de reglementare, cum ar fi certificatul de urbanism, planul urbanistic zonal, dar şi cu o evaluare strategică de mediu eliberată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.
Practic, compania Roşia Montană Gold Corporation trebuie să reînnoiască toate actele care stau la baza cererii de aviz de mediu, inclusiv în ceea ce priveşte defrişarea unei suprafeţe importante de pădure din zona respectivă şi, inclusiv, reînnoirea acelor certificate de cercetare geologică anulate în momentul de faţă de instanţă’, a explicat Barbu.

Şeful comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor a adăugat că este vorba despre parcurgerea unor noi proceduri. „Vorbim, practic, de o nouă procedură, de un alt studiu de impact actualizat. Proiectul va intra într-o nouă procedură de evaluare, dacă toate etapele legale sunt parcurse’, a spus Sulfina Barbu.
Întrebată cum comentează afirmaţiile oficialilor RMGC, conform cărora anularea certificatului de urbanism nu condiţionează oprirea procedurii de evaluare, Sulfina Barbu a infirmat categoric acest aspect.

„Total fals! Îi rog pe investitorii de la Roşia Montană să meargă la îndrumar, adică la lege, în care se prevede că procedura de evaluare a impactului asupra mediului este condiţionată de existenţa unui certificat de urbanism.
Cu siguranţă, RMGC trebuie să reia de la zero toate procedurile pe baza unor acte legale care, la momentul actual, sunt nule. La ora actuală, discutăm de o nouă cerere din partea companiei şi, deci, de noi etape ce trebuie parcurse, inclusiv consultarea populaţiei din zonă. Mai este nevoie de un nou studiu de impact actualizat conform legislaţiei în vigoare.

Cel depus în 2004, nu mai este valabil’, a punctat oficialul. Sulfina Barbu a participat, joi, alături de mai mulţi specialişti, la conferinţa cu tema „Un grad contează’, dedicată conştientizării efectelor schimbărilor climatice.
Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a lansat, în decembrie 2009, cu ocazia organizării Conferinţei Naţiunilor Unite pe Schimbări Climatice de la Copenhaga, filmul cu acelaşi titlul „Un grad contează’, în care s-a urmărit călătoria liderilor politici şi de afaceri în Groenlanda, experimentând ei înşişi efectele dramatice ale topirii calotei glaciare şi conştientizând efectele la nivel planetar ale schimbărilor climatice, precum şi impactul pe care acestea îl au asupra societăţii şi economiei.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.