Noi piste pentru tratarea febrei chikungunya

În anii 2005 şi 2006, aproape 300.000 de cazuri de febră chikungunya – o boală transmisă de ţânţarii din specia Aedes – au fost depistate de Insula Réunion, ceea ce înseamnă 38 % din populaţia insulei.

Aproape 2.200 de pacienţi au fost spitalizaţi şi 250 au decedat. Până în prezent, nu s-a descoperit niciun vaccin sau tratament specific. Aşa se explică interesul cercetătorilor de la Universitatea Paris-Sud 11, de la Institutul de Cercetare Agronomică (INRA) şi de la Şcoala Naţională Veterinară din Nantes-Oniris: ei au descifrat unele mecanisme de instalare a infecţiei prin înţepătura de Aedes, scrie revista Le Point.

Aceste descoperiri deschid calea dezvoltării unor terapii, preventive şi curative, împotriva acestei patologii. Înţelegerea modului în care această boală se dezvoltă la om este extrem de dificilă, afirmă cercetătorii.
Pe de o parte, este imposibil de obţinut eşantioane de ţesuturi adânci (ficat, bilă) în care se înmulţeşte virusul, pe de altă parte, din cauza frecvenţei antecedentelor medicale şi a afecţiunilor cronice de care suferă pacienţii. Cazurile cele mai grele apar mai ales la cei mai în vârstă şi a căror stare, în general, este fragilă din cauza altor probleme de sănătate.

Pentru a defini interacţiunile virusului cu celulele gazdă din ţesuturi, a identifica mecanismele de apărare declanşate în mod natural şi a depista efectele datorate virusului şi pe cele legate de alte patologii, cercetătorii au dezvoltat un model de boală la macacii cynomolgus, al căror sistem imunitar şi fiziologie sunt foarte asemănătoare cu cele ale omului.

Citeste si:  Povestea unei nord-coreene care a reuşit să scape din coşmarul celei mai închistate ţări a lumii

Ei au arătat că aceste animale, infectate cu virusul chikungunya izolat de la pacienţi în timpul epidemiei din Insula Réunion, prezentau toate caracteristicile observate la om. Descoperirea cea mai importantă est faptul că acest virus infectează, mai ales, celule implicate în primele etape ale mecanismelor de apărare ale organismului. Acestea pot să-l găzduiască timp de mai multe luni şi să se infiltreze în ţesuturi precum articulaţiile, muşchii sau chiar ficatul.

Acestea sunt simptomele tipice ale acestei boli, dureri musculare şi articulare, observate pe termen lung la pacienţi. Cercetătorii dispun acum de instrumente care să le permită să testeze noi tratamente în laborator. Este un lucru esenţial, deoarece tratamentele actuale aflate la dispoziţia medicilor sunt strict simptomatice.

Citeste si:  Care este cea mai avantajoasă afacere din perioada sărbătorilor
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner