Un atentat fără responsabili, la Omagh – Ulster

0

Atentatul de la Omagh a rămas nepedepsit. Responsabilitatea ar trebui atribuită la 3 judecători care l-au absolvit pe Colm Murphy: condamnat în 2002 ca autor material al masacrului şi acum achitat, tribunalul considerând că nu există probe împotriva lui.

Bomba de la Omagh – care a explodat în august 1998 – a fost cea mai sângeroasă din istoria Irlandei de Nord cu moartea a 29 de persoane. Inclusiv a doi spanioli, Fernando Blasco, în vârstă de 12 ani şi Rocio Abad, de 29 de ani, aflaţi acolo la cursuri de vară, notează ziarul El Mundo.
Britanicii şi irlandezii au atribuit atentatul grupării Real IRA (Adevărata IRA) o aripă disidentă a IRA rămasă activă şi care a revendicat în martie 2009 atacul împotriva bazei Antrim, în care au murit doi soldaţi britanici.

Un lucru a fost însă să se determine autoritatea colectivă a atentatului şi alt lucru să se emită probe pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe autorii individuali. Nici irlandezii nici britanicii nu au reuşit să susţină cu probe privind implicarea în atentat a lui Michael McKevitt şi Seamus Daly, lideri ai grupării Adevărata IRA şi presupuşi creieri ai masacrului.

Cei 2 ispăşesc în schimb o condamnare pentru aparţinerea la organizaţia armată, dar nimeni nu a reuşit să probeze legătura lor cu atentatul de la Omagh. Astfel stând lucrurile, singurul condamnat pentru masacru a rămas Murphy: un agent imobiliar în vârstă de 57 de ani, acuzat că a consiprat cu altă persoană în zilele prealabile masacrului.

I-au fost imputate convorbiri cu agenţia ai poliţiei nord-irlandeze pe care justiţia acum le-a invalidat, spunând că au fost falsificate pentru implicarea lui în atentat.
Murphy se afla în libertate condiţională din 2005: când un alt tribunal lăsase în suspensie sentinţa.
Sentinţa de miercuri 24 februarie îi garantează să nu mai revină în spatele gratiilor pentru această crimă exceptând cazul în care noi dovezi nu îl vor implica în atentatul de la Omagh.

Achitarea lui Murphy este o lovitură grea dată familiei victimelor care văd acum se închide ultima portiţa pentru a se face dreptate. Ei se vor conforma să recurgă la curtea civilă care în iunie anul trecut i-a declarat responsabili ai masacrului pe 4 terorişti ai Adevăratei IRA, inclusiv McKevitt şi Murphy.
Elementul-cheie este diferenţa între procesele civile şi cele penale: primele cer mai puţine probe decât cele din urmă. Rezultatul este de asemenea diferit, sentinţa nu include pedepse cu închisoarea ci doar despăgubiri.

Ceva mai puţin de 2 milioane de euro a cărei plată cade în seama statului britanic. Achitarea lui Murphy face din Omagh un atentat lipsit de vinovaţi. O împrejurare care fără îndoială va accentua teoriile conspirative care insinuează că serviciile secrete britanice deţineau informaţii potrivit cărora disidenţii IRA puneau la cale un atentat în august 1998.
Bomba de la Omagh a pus în pericol procesul de pace din Ulster, care fusese lansat după Acordurile din Vinerea Mare. Bomba a avut însă efectul contrar pretins de terorişti, unindu-i în condamnarea atentatului atât politicienii unionişti cât şi cei republicani.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.