Bicentenarul naşterii lui Chopin: un „brand” pentru relansarea culturii şi turismului polonez

0

“Trăieşte în grabă, mori tânăr şi lasă un cadavru frumos”, mottoul lui James Dean i se potriveşte perfect lui Frédéric Chopin, poetul pianului, polonezul cel mai faimos din lume, mai mult decât Papa Wojtyla şi Lech Walesa, scrie ziarul italian Corriere della Sera, cu prilejul marcării bicentenarului naşterii compozitorului.

39 de ani trăiţi periculos, între genialitatea muzicală, pasiunile amoroase şi furorile revoluţionare. Cu trăsături elegante, părul lung şi privirea melancolică, cu paloarea tuberculoasă romantică, prieten al celor mai mari artişti ai vremii, de la Bellini la Liszt, Berlioz şi Delacroix, adorat de contese precum Maria Wodzinska, de scriitoare celebre şi lipsite de prejudecăţi precum George Sand, sau de tinere în floare precum Jane Stirling, eleva sa scoţiană, care i-a rămas alături în ultimii ani de viaţă.

Fryderyk Chopin s-a născut la Zelazowa Wola, în Polonia, în 1810, iar singura sa fotografie cunoscută datează din 1849 şi îi este atribuită lui Louis-Auguste Bisson. “Chopin forever young”, chiar şi acum când împlineşte 200 de ai. O aniversare de mare fast în lumea întreagă, mai ales în Polonia, în pofida faptului că ziua naşterii sale rămâne un mister:

22 februarie, aşa cum spune certificatul de botez, sau 1 martie, aşa cum a susţinut întotdeauna familia sa? Între cele două date se interpun 171 de ore, tot atâtea cât va avea şi maratonul chopinian de la Varşovia, care pentru a nu nedreptăţi niciuna dinttre ipoteze le-a adoptat pe ambele, în cadrul unei punţi muzicale ideale, care a început luni, 22 februarie şi va dura până luni, 1 martie.

“Un geniu are dreptul să se nască în cursul unei săptămâni”, a glumit Waldemar Dabrowski, preşedintele comitetului “Anul Chopin”. Prin urmare, undă verde pentru opt zile şi opt nopţi pentru integrala Chopin.
În scenă se află 250 de muzicieni, printre care şi “superstaruri” ale clapelor ca Murray Perahia, Ivo Pogorelic, Nelson Goerner, Janusz Olejniczak, Rafal Blechacz (câştigătorul ultimului Concurs Chopin), Kevin Kenner, Daniel Barenboim, Nikolai Demidenko şi Evgheni Kissin. Duminică, 28 februarie, în ajunul zilei de 1 martie, se va oficia o slujbă solemnă la Cracovia, de către cardinalul Stanislaw Dziwisz, în timp ce la Varşovia vor interpreta Martha Argerich şi Daniel Barenboim.

La 1 martie sunt prevăzute concerte la Castel şi Teatrul Naţional, pe lângă cele de la casa natală a compozitorului, la Zelazowa Wola. Tot la 1 martie, la Varşovia se redeschide muzeul Chopin, restructurat potrivit proiectului multimedia al studioului Migliore & Servetto din Milano.
La fel ca Mozart pentru Austria şi Chopin este destinat să devină o icoană a Poloniei: o marcă destinată relansării de anvergură a culturii, turismului şi marketingului. Figura şi numele său se vor afla pe bomboane de ciocolată şi pe sticle de vodcă, pe timbre şi genţi.

Totodată, la Varşovia a fost pus la punct un parcurs cu 14 bănci amplasate în diferite locuri, unde te poţi aşeza şi apăsând tasta “play” poţi asculta muzica sa. Muzica lui Chopin a ajuns chiar şi pe orbită. Pentru a înveseli valsurile spaţiale ale astronauţilor navetei Shuttle, lansate la 8 februarie, guvernul polonez a dăruit un CD cu o compilaţie Chopin.

Tot în domeniul multimedia, se semnalează “Eternal Sonata”, un joc video care îmbină fantezia cu biografia reală a compozitorului. Apoi există şi un muzical, al britanicului Richard Berkeley, care l-a creat pentru a apropia tinerii de un artist atât de subversiv şi revoluţionar încât naziştii au interzis ascultarea lui în perioada ocupaţiei Poloniei.

Nu lipsesc nici “moaştele”: corpul lui Chopin, care a murit la Paris nu se ştie dacă de tuberculoză sau din cauza unei maladii ereditare, este îngropat la Pere Lachaise, dar inima sa, din voinţa compozitorului, a fost trimisă în patrie, fiind păstrată în biserica Sfintei Cruci din Varşovia, într-o urnă din cristal, în cognac, acest din urmă detaliu fiind puţin neplăcut pentru polonezii fani ai vodcii.

Nu numai Polonia îl celebrează pe Chopin. Circa 2.000 de concerte şi manifestări îi sunt dedicate în lumea întreagă. Dintre capitalele europene, Parisul, unde Chopin a trăit mulţi ani, organizează celebrările fastuos: concerte la Biblioteca poloneză, la Musée ďOrsay, la Théâtre des Champs Elysées şi la Salle Pleyel, care poartă numele celebrului pian al compozitorului.

În program: Barenboim, Zimerman, Argerich. La Viena se organizează o mare expoziţie cu documente şi fotografii. În Emiratele Arabe, la festivalul de la Abu Dhabi, care va începe la 20 martie, se va prezenta în premieră mondială o nouă versiune a Concertului nr.1 pentru instrumente orientale şi arabe. În Italia, la Scala din Milano, la 1 martie, va avea loc o zi dedicată compozitorului polonez, în centru aflându-se două piane rare Pleyel, pentru a reconstitui sunetul instrumentului pe care compunea Chopin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.