Pierre Camatte, un ostatic întors din infern

0

Ostaticul francez eliberat, Pierre Camatte, îşi povesteşte detenţia într-un refugiu al Al-Qaida: lipsa de igienă şi proasta alimentaţie au fost cele mai greu de îndurat. Un avion privat l-a dus din Mali în ţara sa unde s-a reunit cu familia.

Cetăţeanul francez, Pierre Camatte, eliberat marţi 23 februarie după ce a petrecut aproape trei luni în captivitate, îşi descrie supliciul în mâinile Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQMI).
‘M-au izolat iar în această perioadă aproape că nu am comunicat cu nimeni’, spune francezul cu faţa purtând semnele oboselii în faţa delegaţiei de ziarişti care l-au însoţit pe presedintele Nicolas Sarkozy, în vizita sa la Bamako, pentru a le mulţumi personal autorităţilor din Mali pentru eforturile lor de eliberare, notează ziarul El Periodico.

Chipul lui Camatte este ars de soare şi vizibil obosit. Este imaginea ostaticului a cărui viaţă a atârnat de un fir. Este imaginea unui european care a rezistat în deşertul din Sahel în condiţii foarte precare şi sub ameninţarea constantă a morţii. ‘Trăiam fiecare zi ca pe ultima din viaţa mea’. Pierre Camatte, înconjurat de compatrioţii săi şi cu bucuria citită în ochi, a explicat că răpirea a fost executată de un grup de 5 oameni înarmaţi împotriva cărora a încercat fără succes să se apere la 25 noiembrie în oraşul Menaka.

Atunci a început infernul. “Am fost răpit de cinci bărbaţi, m-au legat şi m-au aruncat pe bancheta din spate a unui camion. Am mers toată noaptea’. Camatte a asigurat că nu a comis niciodată vreo imprudenţă şi că nu s-a gândit vreodată că va deveni ţintă a teroriştilor.
El a fost eliberat după ce autorităţile din Mali au scos din închisoare patru deţinuţi bănuiţi de legături cu Al-Qaida. La trei zile după răpirea lui Camatte au fost sechestraţi în Mauritania, de aceeaşi bandă teroristă, trei cooperanţi spanioli.

De când a ajuns în refugiul teroriştilor orice legătură cu exteriorul a încetat, niciodată nu a ştiut în ce loc îndepărtat din Sahel a fost dus, deşi surse apropiate negociatorilor au confirmat că el a fost ţinut captiv în regiunea Kidal, unul din principalele fiefuri ale discipolilor lui Ben Laden. Îşi aminteşte uimit de ‘fanatismul religios’ al radicalilor care l-au ţinut trei luni închis şi care nu vociferau decât despre ‘cum vor islamiza lumea’.

Citirea Coranului era la ordinea zilei. ‘Îşi petreceau toată ziua citindu-l, recitându-l pe dinafară şi cântând imnuri religioase’, spune Camatte surprins de profilul celor recrutaţi de Al-Qaida. Erau tineri de numai 20 de ani. Şi repetau într-una că musulmanii din Franţa nu sunt adevăraţi musulmani’, comentează acest om care marţea trecută s-a născut a doua oară. A crezut că viaţa îi este permanent în pericol pentru ameninţările cu moartea pe care le primea.

Membrii celulei algeriene Abu Zayd care l-au răpit simulau de multe ori cu degetul la gât, gestul tăierii capului şi credea că acest sfârşit pentru el putea ‘veni în orice moment’. De aproape 10 ani stă la Mali, unde a realizat proiecte de cooperare şi de luptă împotriva sărăciei şi un alt flagel endemic, paludismul. Chiar şi aşa, teroriştii l-au considerat un duşman, o ţintă de atac.

Eliberarea francezului a adus multă bucurie populaţiei din Menaka – majoritatea Tuareg- pentru care Camatte era ca un membru al familiei. După întâlnirea cu şeful statului, Amadou Toumane Touré, Sarkozy a declarat mass-media: ‘Ţin să-i amintesc pe spanioli şi pe italieni, trebuie şi ei eliberaţi’. Ministrul spaniol de interne, Alfredo Perez Rubalcaba, a cerut ‘prudenţă’ faţă de posibila eliberare a celor asistenţi umanitari spanioli.

Ministrul a cerut să i se ‘permită’ să nu mai dea date privind operaţiunea, subliniind că guvernul lucrează în acest sens şi va continua să o facă până la eliberarea acestora. Rubalcaba a explicat că are veşti bune despre soarta lor şi nu a vrut să se pronunţe despre presupusa plată a 5 milioane de dolari de Spania către organizaţia teroristă, care – potrivit ziarului El Mundo ar fi avut deja loc – şi va duce la eliberarea, până la sfârşitul săptămânii, a celor trei spanioli.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.