Tilly, balena ucigaşă

O balenă orca a ucis miercuri o antrenoare în complexul acvatic SeaWorld din Orlando (Florida). Complexul a fost închis până la încheierea cercetărilor. Dawn Brancheau era una din instructoarele cu cea mai mare experienţă din parcul tematic american.

Potrivit lui Jim Solomons, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Orange County, femeia în vârstă de 40 de ani a murit, dar nu a vrut să dea alte detalii până la finalizarea anchetei. ‘Nu se ştie dacă a fost un accident, sau un atac (al balenei). Antrenoarea lucra zilnic cu balena’, informează ziarul El Mundo.

Balena ‘ucigaşă’ cântăreşte peste 5,5 de tone, este un mascul şi are aproape 30 de ani. Cetaceul se numeşte Tillikum şi pare că a mai fost implicat în alte accidente survenite în alte complexe.
“Tilly, cum este poreclit, are un trecut controvesat. Acest mare mascul este vinovat de înecarea unuia din antrenorii săi, în 1991, în timp ce realiza un show la Sealand din Pacific”, a declarat unul din responsabilii complexului.

Purtătorul de cuvânt al complexului, John Mulhall a declarat că atunci când autorităţile au venit la parcul tematic femeia era deja moartă. Preşedintele Sea World Orlando, Dan Brown nu a dat nici el alte detalii spunând că aşteaptă rezultatele anchetei preliminare. ‘Cu tristeţe vă anunţ că am început o anchetă asupra celor întâmplate’, a spus el, asigurând că este prima dată când are loc o astfel de tragedie în parcul său de atracţii.

O vizitatoare a parcului, Victoria Biniak, a declarat Canalului 6 al televiziunii locale că în momentul în care antrenoarea terminase de explicat publicului showul la care tocmai asistaseră, balena a ieşit din apă şi a prins-o de mijloc pe femeie. ‘A ieşit foarte repede din bazin, a făcut un salt în aer, a prins-o de mijloc pe antrenoare, care în momentul acela se afla cu spatele, şi a început să o scutere foarte violent’.

Biniak a adăugat că în momentul acela s-au declanşat sirenele de alarmă iar lumea a fost obligată să părăsească imediat zona, dar alţi turişti au declarat ziarului local Orlando Sentinel că balena a prins între fălcile sale braţul femeii şi a început să înoate foarte repede în jurul bazinului. Biniak, citată şi de postul de televiziune CNN, a spus că “antrenoarea îi spunea ceva la ureche balenei.

Balena a părut că se îndepărtează de marginea bazinului pentru a se întoarce apoi brusc şi a o prinde de mijloc’. Joao Lucio DeCosta Sobrinho şi logodnica sa Talita Oliveira, ambii de Brazila, se aflau în zona parcului când brusc au văzut că balena ţinea ceva între fălci. Potrivit lor, femeia sângera pe gură când orca a început să înoate în bazin.
Potrivit unei alte versiuni, antrenoarea ar fi mângâiat cetaceul când acesta a prins-o brusc de mână, s-a scufundat cu ea în apă şi a ieşit de partea cealaltă a bazinului. Ei susţin, de asemenea, că balenele păreau foarte agitate înainte să fi intervenit accidentul.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.