Angajaţii de la Metrorex vor relua acţiunile de protest

Sindicatele de la Metrou pot relua în orice moment greva generală fără parcurgerea altor etape procedurale privind conflictul de muncă, conform deciziei Curţii de Apel Bucureşti, care a constatat legalitatea grevei generale declanşată la Metrou în luna noiembrie, a declarat Ion Rădoi, preşedinte al Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou, miercuri (3 martie 2010).

Angajaţii de la Metrou nu mai au contract colectiv de muncă de la data de 1 octombrie 2009. Contractul nu a fost negociat pe motiv că Metrorex nu avea bugetul alocat, iar în orice negociere de contract colectiv de muncă angajaţii cer şi o creştere salarială. „Metrorex a încheiat anul cu profit, astfel încât cererea noastră de creştere salarială cu până la 20 la sută pentru anul 2010 este justificată”, a subliniat Rădoi.

Angajaţii de la Metrou nici în acest moment nu au Contract Colectiv de Muncă, iar, conform legii, pot relua greva generală în orice moment. Săptămâna viitoare se va întruni Consiliul naţional al USLM, pentru a stabili calendarul desfăşurării acţiunii de protest. Curtea de Apel a declarat marţi greva de la metrou ca fiind legală, admiţând recursul formulat de Sindicatul Metrorex şi modificând în tot sentinţa pronunţată de Tribunalul Bucureşti, care a declarat greva ca fiind ilegală.

Decizia pronunţată de Curtea de Apel este irevocabilă. În 17 şi 18 noiembrie 2009, metroul bucureştean nu a funcţionat decât de la ora 16,00, ceea ce a dus, practic, la paralizarea traficului de la suprafaţă. În prima zi de grevă generală, directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, a depus două contestaţii în instanţă, una pentru suspendarea grevei şi una asupra legalităţii protestului angajaţilor de la metrou.

Circa 650.000 de călători au fost afectaţi de protestele angajaţilor de la metrou. Sindicaliştii de la metrou au decis să intre în grevă generală pe termen nelimitat după refuzul administraţiei Metrorex şi al Ministerului Transporturilor de a opera majorări salariale.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.