Dosarul „Valiza”, trimis la Curtea Constituţională

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis miercuri (3 martie 2010) suspendarea procesului în care finanţatorul FC Steaua Bucureşti, George Becali, este judecat pentru dare de mită şi trimiterea cazului la Curtea Constituţională a României, în vederea soluţionării unei excepţii invocate de avocaţii lui Becali.

„Am solicitat Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra neconstituţionalităţii textului din actualul Cod penal – adoptat în 1969, când întreaga economie era de stat şi regimul politic era comunist – privind noţiunea de funcţionar, în condiţiile în care astăzi România are o nouă Constituţie, în care proprietatea privată este ocrotită şi, potrivit legii fundamentale, economia este o economie de piaţă.

Mai mult decât atât, să nu uităm că în noul Cod penal această faptă nu mai este incriminată, având în vedere că un salariat al unei societăţi cu capital exclusiv privat nu poate să constituie subiect al infracţiunii de luare sau dare de mită” – a susţinut avocatul lui Becali. Finanţatorul Stelei s-a declarat mulţumit de decizia de miercuri a judecătorilor.

„Sunt mulţumit, pentru că judecătorii încearcă să facă dreptate, pentru că nu poţi în sistemul privat să spui ‘mită’ şi ‘corupţie’ dacă nu există parte vătămată. În al doilea rând, premierea e premiere şi mita e mită. Şi cu asta basta!” – a spus George Becali. Procesul urmează să se suspende până la pronunţarea unei decizii din partea CCR.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, pe 3 februarie, cererea avocaţilor omului de afaceri George Becali de restituire a dosarului „Valiza” la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru refacerea urmării penale.

Citeste si:  Delincvenţii români şi bulgari din Spania, tot mai implicaţi în traficul de droguri

Judecătorii au respins, de asemenea, cererea de ridicare a sechestrului instituit de procurorii anticorupţie asupra banilor pe care Becali dorea să îi ofere jucătorilor de la echipa Universitatea Cluj. Avocaţii au invocat, pe 11 ianuarie, mai multe excepţii privind legalitatea sesizării instanţei de către procurorii DNA şi au cerut, din nou, ridicarea sechestrului asigurător de pe banii oferiţi jucătorilor de la formaţia de fotbal „U” Cluj.

Procesul „Valiza” a început în 21 ianuarie 2009, la Curtea de Apel Cluj, însă pe 6 octombrie magistraţii clujeni au admis cererea de declinare a competenţei către ÎCCJ, având în vedere calitatea de europarlamentar pe care Becali a obţinut-o pe parcurs.
Pe 18 decembrie 2008, finanţatorul clubului „Steaua”, George Becali, şi antrenorul de atunci al echipei naţionale de fotbal, Victor Piţurcă, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în dosarul „Valiza”. Becali este acuzat de dare de mită şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată iar Victor Piţurcă, de favorizarea infractorului, în legătură cu infracţiunile de corupţie.

Citeste si:  Vicepreşedintele ASF Corneliu Moldoveanu, urmărit penal
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner