EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Opel Meriva, primul autovehicul electric produs la scară largă în Europa

Opel lansează, în cadrul Salonului auto de la Geneva, un autoturism electric – Meriva, ce are o autonomie ce poate ajunge până la 500 km, cu ajutorul unui generator integrat ce produce energie electrică.

Potrivit oficialilor Opel, noua Meriva va deveni produs de serie începând din anul 2011, devenind astfel primul autovehicul electric produs la scară largă lansat pe pieţele din Europa.
Modelul Opel Ampera cu cinci uşi şi patru locuri utilizează electricitatea ca principală sursă de energie şi dispune de un generator/motor pe benzină, utilizat ca sursă secundară, care generează energie electrică atunci când bateria este descărcată.

Roţile autovehiculului sunt acţionate electric în permanenţă indiferent de viteza de deplasare a autovehiculului, iar pentru călătorii pe distanţe mai mici de 60 km acesta este alimentat cu energie electrică stocată în bateria litiu-ion de 16 kWh, fără a emisii de seră sau alte emisii dăunătoare. Spre deosebire de un autovehicul electric convenţional cu baterie, modelul Ampera nu se va opri la descărcarea bateriei.

Când energia stocată de baterie este scăzută, generatorul integrat produce energie electrică, extinzând autonomia Opel Ampera la peste 500 km. Un generator cu motor pe benzină/E85 produce în continuu energie electrică pentru acţionarea unităţii de propulsie electrică, încărcând simultan şi bateria, acest mod de funcţionare extinzând autonomia până la 500 de kilometri, până când bateria poate fi alimentată prin conectarea sistemului de încărcare încorporat la o priză standard de 230 V.

Conform Opel, cele peste 220 de celule litiu-ion din pachetul în formă de T oferă un nivel ridicat de putere, iar motorul electric furnizează un cuplu instant de 370 Nm, echivalentul a 150 CP şi asigură o accelerare de la zero la 100 km/h în aproximativ nouă secunde şi o viteză maximă de deplasare de 161 km/h.
Opel estimează că preţul unui kilometru parcurs cu autovehiculul Ampera cu propulsie electrică este doar o cincime din cel al unui kilometru parcurs cu un autovehicul obişnuit cu motor pe benzină, calculat la preţul actual al carburantului.

Ampera poate fi conectat la orice priză menajeră de 230 V şi reîncărcat în aproximativ 3 ore. În prezent, Opel analizează, alături de companii energetice precum Iberdrola din Spania, cerinţele referitoare la standardizare şi crearea unei infrastructuri de reîncărcare pentru autovehiculele electrice de tip ‘plug-in’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata