Micro-întreprinderile vor fi scutite de obligaţia de a întocmi situaţii financiare anuale

Micro-întreprinderile vor fi scutite de obligaţia de a întocmi situaţii financiare anuale, potrivit unui raport referitor la o propunere de directivă adoptat miercuri (10 martie 2010) de Parlamentul European.

În rezoluţia adoptată cu 445 de voturi favorabile, 196 ”împotrivă” şi 21 abţineri, Parlamentul cere o revizuire generală în 2010 a celei de-a patra şi a celei de-a şaptea Directive privind dreptul societăţilor comerciale.

Scutirile de întocmire a situaţiilor financiare anuale se vor aplica companiilor care îndeplinesc două din următoarele criterii:

au un bilanţ mai mic de 500.000 de euro, cuantumul net al cifrei de afaceri este inferior sumei de 1 milion de euro sau au o medie de zece angajaţi pe durata anului financiar.

În raport se specifică faptul că statele membre ar trebui să fie libere să decidă dacă vor acorda sau nu aceste scutiri pentru microîntreprinderi, „ţinând cont de situaţia specifică la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de întreprinderi în cazul cărora se aplică pragurile definite”.

Totuşi, companiile vor continua să păstreze înregistrări ale tranzacţiilor comerciale şi ale situaţiei lor financiare. Aproape 7,2 milioane de companii europene sunt supuse reglementărilor de raportare prevăzute de directivele comunitare privind conturile anuale, iar aproape 75% dintre acestea (5,4 milioane) sunt micro-întreprinderi active la nivel local sau regional şi cu activităţi transfrontaliere reduse sau inexistente.

Prin propunerea adoptată de PE statelor membre li se va permite să-şi îmbunătăţească mediul de afaceri pentru micro-companii prin eliminarea obligaţiilor de raportare care le sunt aplicate şi să crească astfel competitivitatea acestora, precum şi potenţialul de creştere economică. Raportul la această propunere de directivă a fost întocmit de Klaus Heiner Lehne din grupul PPE.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata