Reforma reformei: şcoală cu 4 ore pe zi, liceu de trei clase şi examen la calculator

Începând cu anul viitor, liceenii vor da examen scris la bac doar la română şi la matematică sau istorie. Gimnaziul va cuprinde şi clasa a IX-a, iar elevii vor avea portofoliu la fiecare disciplină

.
Un nou tip de bacalaureat, ce va consta din doar două probe scrise, un nou mod de admitere la liceu şi cel mult patru ore pe zi de cursuri pentru elevii din şcoala primară. Acestea sunt principalele noutăţi aduse de noua lege a învăţământului, confirmate de Ministerul Educaţiei şi prezentate în exclusivitate de Gândul.

Prin proiectul de lege ce va fi prezentat în guvern săptămâna viitoare, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, modifică pentru a patra oară, în ultimii cinci ani, modalitatea de admitere la liceu, dorind ca toţi elevii de gimnaziu să treacă printr-o testare în domeniul ştiinţelor, un examen la limba română, precum şi printr-o probă practică de utilizare a calculatorului.

Planul lui Funeriu vine la doar şase luni după ce fosta şefă a învăţământului, Ecaterina Andronescu, a schimbat criteriul de admitere la liceu înlocuind tezele cu subiect unic (care au funcţionat pentru o perioadă de doar patru ani) cu examene scrise la română, matematică şi istorie.

Cum noua lege a Educaţiei prevede că liceul va avea trei ani (cuprinzând clasa a X-, a XI-a şi a XII-a), testările elevilor vor avea loc în cel de-al doilea semestru din clasa a IX-a şi sunt gândite astfel încât să-i facă pe elevi să combine informaţiile pe care le-au acumulat la clasă. „Este vorba despre o testare transdisciplinară, în care elevii vor primi întrebări din matematică şi fizică, de exemplu. Cea de-a doua probă va consta din evaluarea competenţelor la limba română şi comunicare, în timp ce cea de-a treia va viza competenţele digitale. Elevii nu vor avea probleme nici la proba privind utilizarea calculatorului, deoarece tot noua lege prevede introducerea cursurilor de specialitate în trunchiul comun la clasele V-IX”, a explicat consilierul ministerial Melania Vergu.

Gândul

Loading...
loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. obama spune

    ce trebuie la voi atata scoala pe banii contribuabililor ca sa va angajati paznici si vanzatoare, ca altceva nu se cauta ? ajung 3 ani de scoala primara gratuita, ca sa citesti, sa scrii, sa socotesti si cine vrea sa studieze mai mult sa se duca pe banii lui la scoli particulare, ca la noi, in SUA>

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.