EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Companiile austriece îşi aduc acasă subsidiarele est-europene

Dat fiind că aşteptările nu i s-au împlinit, compania austriacă de investiţii imobiliare CA Immo îşi răscumpără după patru ani subsidiara sa est-europeană, în condiţiile în care, deprecierile masive din Europa de Est au adus grupului CA-Immo pierderi în valoare de 134,7 milioane euro, scrie ziarul austriac Die Presse.

În 2006, Bursele erau dominate de optimism. Băncile şi companiile imobiliare austriece se înghesuiau în Europa de Est iar investitorii scoteau din buzunar sume mari în acest scop. Cu un an înainte, Raiffeisen International era cotată la Bursă iar cursul său a urcat vertiginos.
Subisidiara est¬europeană a Immofinanz, Immoeast, cotată şi ea doar de câţiva ani la Bursă, precum şi grupul de atunci Meinl European Land s-au bucurat de sume de miliarde de la investitori.

În toamnă, CA Immo a atras în sfârşit atenţia asupra sa şi şi-a cotat la Bursă subsidiara sa est-europeană, CA Immo International. Mai ales Rusia era considerată o piaţă de viitor. Investitorii urmau să obţină, la riscuri mai mari, mai mult profit decât prin acţiunile CA Immo.
Peste 3 ani şi jumătate, visul s-a spulberat iar subsidiara urmează să fie reintegrată în concernul mamă. Condiţiile cadru din Europa de Est s-au schimbat, consideră şeful CA-Immo, Bruno Ettenauer.

Astfel, preţurile la imobiliare s-au prăbuşit masiv, în timp ce chiriile urmează să rămână la un nivel scăzut şi în 2010 iar rata de neocupare a locuinţelor la un nivel ridicat. Deprecierile ridicate din Europa de Est au creat grupului CA-Immo¬Gruppe o pierdere în valoare de 134,7 milioane euro, în timp ce acţiunile CA-Immo-International indicau o lichiditate scăzută.

Şi alte companii îşi retrag subsidiarele lor est-europene. Astfel, Immofinanz urmează să fuzioneze cu Immoeast, printr-un schimb de acţiuni, dat fiind că afacerea nu ar fi finanţabilă în bani peşin.
Un motiv îl reprezintă creditele Immoeast pentru Immofinanz, care în alte condiţii nu ar fi uşor de recuperat. Raiffeisen Zentralbank va fuziona cu Raiffeisen International, prima urmând să-şi recupereze afacerea sub forma unei investiţii materiale. Titlurile rămân cotate la Bursă iar grupul speră în acest fel un acces mai bun pe piaţa de capital.

Spre deosebire de Immofinanz, care despăgubeşte acţionarii Immoeast cu acţiuni Immofinanz, CA Immo oferă investitorilor un preţ de cumpărare în bani peşin, şi anume de 6,50 euro pentru o acţiune CA-Immo-International. Acest preţ reprezintă cu 22,6 la sută mai mult decât cursul la închidere de miercuri şi cu 30 la sută mai puţin decât valoarea imobilului pe acţiune (NAV – Net Asset Value). Per total, CA Immo va plăti 105 milioane euro pentru acţiunile flotante (37 la sută).

În schimb, ea obţine active nete în valoare de 150 de milioane euro. ‘În acest fel, NAV-ul (valoarea activului net) CA Immo creşte cu trei procente’ , constata analistul Gernot Jany, de la Erste Bank. Bursa a salutat afacerea, acţiunile ambelor companii crescând în valoare. Investitorii care au cumpărat acţiunea cu ocazia cotării la Bursă, la valoarea de 13,50 euro, nu au însă motive aşa de mari de bucurie.

Acţiunea a atins valoarea sa maximă în 2007, la 17 euro, şi cea minimă în 2009, la 1,80 euro. În aceste condiţii, Jany sfătuieşte acţionarii CA-Immo-International să accepte oferta şi să investească banii în alte acţiuni imobiliare cotate şi ele sub NAV (CA Immo, Immoeast sau Conwert).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata