CCR sesizată de Avocatul Poporului cu OUG care suspendă plata salariilor obţinute în instanţe de bugetari

Avocatul Poporului (AP), Ioan Muraru, a anunţat că a sesizat miercuri (31 martie 2010) Curtea Constituţională, în legătură cu neconstituţionalitatea unui articol din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) 18/2010, prin care se suspendă în acest an plata drepturilor salariale obţinute de personalul din sectorul bugetar stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Ioan Muraru a precizat că a formulat sesizarea la solicitarea a două confederaţii sindicale, respectiv Cartel Alfa şi Spiru Haret. „Două confederaţii sindicale mari, respectiv Cartel Alfa şi Spiru Haret, au cerut AP să exprime un punct de vedere faţă de OUG nr.18/2010, din 9 martie, pentru modificarea şi completarea OUG 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar”, a declarat Ioan Muraru, cu ocazia prezentării raportului de activitate al instituţiei pe anul 2009.

Citeste si:  A&A CONSIMP SRL - notificare privind deschiderea procedurii de insolvenţă

El a precizat că sesizarea adresată CCR se referă la articolul 2 din OUG 18/2010 care prevede că, în cursul termenelor prevăzute pentru plata sumelor obţinute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi salariale, devenite executorii, în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2010, orice procedură de executare silită se suspendă de drept.
AP a subliniat că în OUG este stipulat „cu viclenie” că „orice procedură de executare silită se suspendă de drept”, iar acest lucru încalcă, în opinia sa, normele constituţionale. „Acest lucru nu se poate face. Este o încălcare gravă a Constituţiei.

În sistemul constituţional de la noi, o hotărâre judecătorească poate fi anulată doar de o altă instanţă judecătorească, iar Guvernul, prin această ordonanţă prin care reeşalonează această datorie către salariaţi, vrea să eludeze hotărârile judecătoreşti”, a arătat Ioan Muraru adăugând că această OUG trebuia să lipsească pentru că este „un exces al guvernului”.
Actul normativ suspendă pentru acest an plata tuturor sumelor stabilite în anul 2010 şi decide să fie acordate în trei tranşe, respectiv 34% din valoarea titlului executoriu în 2011, 33% în 2012 şi 33% în 2013″.

Citeste si:  Accizele în 2015 vor fi în lei, la valoarea din 2014
Citește și
1 Comentariu
  1. andrei spune

    Si ce, avocatul poporului nu-i tot bugetar, ca si ceilalti? Isi apara propriul interes, nu pe cel ‘al poporului’ care plateste impozite uriase ca sa ia salarii milioane de functionari ‘ai statului’.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner