Fiscul propune un singur formular pentru declaraţiile de impozite şi taxe

Fiscul propune renunţarea la gruparea obligaţiilor de plată în declaraţii distincte, în funcţie de destinaţia plăţii, şi declararea acestora în cadrul aceluiaşi formular, conform unui proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Proiectul de ordin elaborat de ANAF pentru modificarea şi completarea modelului unor formulare utilizate pentru declararea impozitelor şi taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă vizează creşterea gradului de conformare a contribuabililor.
Potrivit ANAF, prin formularul 100 ‘Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat’ se vor declara toate impozitele şi taxele datorate la bugetul de stat, pentru care există obligaţie declarativă, cu excepţia taxei pe valoare adăugată.

Citeste si:  Proiectul IDEAL: 42 de antreprenori vor beneficia de o subvenţie de maximum 25.000 de euro pentru înfiinţarea de noi întreprinderi

Proiectul prevede renunţarea la formularul 103 ‘Declaraţie privind accizele’, precum şi modificarea şi completarea formularului 100 ‘Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat’. ANAF mai precizează că, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.22/2010 pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, a fost amânată, până în anul 2012, aplicarea sistemului de plăţi anticipate în contul impozitului pe profit prevăzut pentru plătitorii de impozit pe profit.

Astfel, contribuabilii, cu excepţia contribuabililor societăţi comerciale bancare pentru care sistemul plăţilor anticipate este aplicabil în continuare, au obligaţia de a declara şi plăti trimestrial impozit pe profit, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata, cu aplicarea dispoziţiilor referitoare la impozitul minim din Codul fiscal.

Citeste si:  Primele măsuri luate la creșa unde copiilor li se spunea „putori”
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata