România a avut, în februarie 2010, a patra scădere a comerţului cu amănuntul din UE

6

România a avut, în februarie, a patra scădere anuală din Uniunea Europeană a comerţului cu amănuntul, minus 8,1 procente, în condiţiile în care la nivelul Uniunii Europene s-a înregistrat o scădere de 0,7 procente, iar în cazul zonei euro s-a înregistrat o scădere de 1,1 procente, potrivit datelor prezentate joi (8 aprilie 2010) de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În ritm anual, luna februarie 2010 comparativ cu luna februarie 2009, volumul comerţului cu amănuntul a scăzut în 14 state, inclusiv în România, şi a crescut în şase state membre. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Lituania (minus 17,1 procente), Letonia (minus 13,3 procente) şi Bulgaria (minus 12,4 procente).

Citeste si:  Piaţa materialelor de construcţii a scăzut cu 30% în trimestrul 1 din 2010

Comparativ cu luna precedentă, volumul comerţului cu amănuntul a scăzut în luna februarie 2010 cu 0,6 la sută în zona euro şi a rămas stabil în Uniunea Europeană, România înregistrând o scădere de 0,4 procente. În rândul statelor membre UE, comerţul cu amănuntul a scăzut în 13 state, inclusiv în România, şi a crescut în şapte state membre. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Marea Britanie (2,2 procente), Malta (0,9 procente) şi Franţa (0,6 procente) iar cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Portugalia (minus 3,4 procente), Estonia (minus 2,3 procente) şi Slovenia (minus 1,7 procente).

Citeste si:  Camere supraveghere IP – influenta asupra vitezei de internet

Potrivit cifrelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a scăzut cu 10,3 la sută în primele două luni ale anului 2010 comparativ cu perioada similară din 2009.
În luna februarie 2010, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă, ca serie brută cu 2,9 la sută şi a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,4 la sută.

Citeste si:  Vasilescu (BNR): Cel mai potrivit titlu pentru o carte despre reglementarea bancară este "Cât să întindem coarda?"
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata