România a absorbit doar 10% din fondurile europene pentru perioada 2007-2009

27

România a realizat o rată de absorbţie de peste 10 la sută la fondurile europene alocate în perioada 2007 – 2009, valoarea totală a proiectelor aprobate pentru ţara noastră fiind de 8,4 miliarde de euro în acest interval, relevă un raport al Comisiei Europene, citat joi (8 aprilie 2010) de Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) din cadrul Guvernului.

În comunicarea „Politica de coeziune: raport strategic pentru anul 2010 privind punerea în aplicare a programelor de finanţare pentru perioada 2007 – 2013” se arată că România a identificat ca principale cauze ale întârzierilor în accesarea fondurilor europene eficienţa administrativă redusă, atât la nivelul autorităţilor de management, cât şi la cel al beneficiarilor, precum şi procesele de reorganizare internă a administraţiei publice, aflate în desfăşurare.

Citeste si:  Cu 60% mai puţini suplinitori, în anul şcolar 2010-2011

Potrivit sursei citate, la nivelul Uniunii Europene, începând cu anul 2007, după o perioadă de aproximativ 18 luni de implementare activă, valoarea proiectelor selectate depăşeşte 93 de miliarde de euro.
Această sumă reprezintă 27 la sută din valoarea fondurilor totale alocate pentru perioada 2007 – 2013, conform comunicării lansate la finalul lunii martie de Comisia Europeană.

De asemenea, în raportul citat de DAE, se menţionează că impactul crizei economice mondiale a constituit un impediment semnificativ în implementarea programelor operaţionale lansate în perioada 2007 – 2013, care se află în stadii incipiente de implementare. Acest fapt a condus la modificarea estimărilor preliminare, precizează sursa citată.

Citeste si:  Purtător de cuvânt al CE: Președintele ales cere României mai multe nume pentru comisarul european

Statele membre UE au raportat ca motive pentru dificultăţile de implementare a programelor întârzierile în aprobarea bugetului Uniunii, schimbările normelor de control financiar şi adaptarea la noul sistem de control, complexitatea gestionării perioadelor de programare suprapuse, precum şi impactul restricţiilor tot mai numeroase în finanţarea publică la nivel naţional sau local.

Documentul CE mai relevă şi sectoarele prioritare în care se înregistrează întârzieri în majoritatea statelor membre: sectorul feroviar, energie şi protecţie a mediului, economie digitală, incluziune socială, guvernanţă şi capacitate administrativă.
În vederea accelerării procesului de implementare, Comisia Europeană a solicitat statelor membre să pună în aplicare rapid proiectele deja selectate, să accelereze procesul de selecţie a proiectelor de calitate şi să asigure alocarea cofinanţării naţionale necesare pentru investiţiile aprobate, a menţionat DAE.

Citeste si:  UE cere închiderea minelor de cărbune nerentabile din Germania, Spania şi România
Citește și
1 Comentariu
  1. Kory spune

    Cred ca cei de la Bucuresti care fac evaluarea dosarelor depuse ar trebui sa se miste ceva mai repede iar daca considera ca nu pot face fata sa se mai faca angajari! Nu se pot face evaluari cu 5 oameni!!!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata