Guvernul interimar din Kârgâzstan nu exclude implicarea militarilor ruşi în instalarea ordinii în ţară

34

Omurbek Tekebaev, vicepremierul noului guvern interimar din Kârgâzstan, instalat de opoziţie în urma violenţelor soldate cu cel puţin 76 de morţi şi peste 1500 de răniţi (conform unui bilanţ reactualizat) şi a fugii preşedintelui Kurmanbek Bakiev din capitala Bişkek, nu exclude posibilitatea ca, în cazul agravării conflictului din Kârgâzstan, militarilor ruşi de pe teritoriul republicii să li se atribuie rolul de forţe de pacificare.

Într-un interviu acordat vineri publicaţiei online Gazeta.ru, Tekebaev a specificat că în conformitate cu legislaţia din Kârgâzstan trupele străine nu pot participa la aplanarea conflictelor interne, dar militarii ruşi ar putea participa la instalarea păcii şi prevenirea conflictelor în calitate de ‘căşti albastre’.
În ajun, preşedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat trimiterea a 150 de paraşutişti la baza aeriană rusă Kant pentru asigurarea securităţii familiilor militarilor ruşi dislocaţi aici, în legătură cu revoltele din republică.

Citeste si:  Fotografiile şi linkurile de internet vor fi scoase în afara limitei impuse de 140 de caractere a mesajelor pe Twitter

Trupele aeropurtate au ajuns joi seara la baza Kant, nu departe de capitala Bişkek, la bordul unui Il-76. Conform Statului Major al armatei ruse, paraşutiştii dispun de arme de calibru mic – puşti de asalt, mitraliere, puşti cu lunetă. Potrivit Ministerului rus al Apărării, trupele aeropurtate au sarcina strictă de a asigura securitatea familiilor militarilor ruşi şi a tehnicii şi echipamentelor de la baza aeriană rusă Kant.

Deocamdată, nu se pune problema implicării acestora în misuni de menţinere a păcii pe teritoriul Kârgâzstanului. Trupele ruse de la baza aeriană Kant păstrează neutralitatea şi nu se amestecă în afacerile interne ale Republicii Kârgâzstan – menţionează Gazeta.ru.
Aerodromul militar utilizat de Rusia se află în regiunea Chui din Kârgâzstan, la 2 km sud de oraşul Kant. Pe acest aerodrom este desfăşurată Baza aeriană nr.999 din cadrul celei de-a V-a armate a aerului (cu cartierul general în Ural) a Federaţiei Ruse. La baza rusă sunt dislocaţi 250 de ofiţeri şi 150 de soldaţi în termen. Baza dispune de avioane de vânătoare Su-27, Su-25, avioane-cargo Il-76, elicoptere Mi-8 etc.

Citeste si:  Vânzările de smartphone-uri au majorat veniturile Huawei la 47 miliarde de dolari în 2014
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata