Noul tratat START zădărniceşte ambiţiile Iranului

9

Semnarea noului tratat START nu marchează doar cel mai important pas făcut de Obama în resetarea relaţiilor ruso-americane.

Un angajament reînnoit din partea celor două superputeri nucleare faţă de controlul armamentului nuclear poate impulsiona eforturile diplomatice internaţionale menite să prevină Iranul să obţină arma atomică, notează cotidianul britanic The Guardian.

Acordul consolidează astfel legitimitatea unui regim internaţional de neproliferare nucleară şi a abordării, în cadrul acestuia, a problemei dosarului nuclear iranian.
Prin urmare, în urma semnării tratatului, SUA se bucură de o poziţie mai bună în negocierile pe marginea programului nuclear al Teheranului.
În condiţiile în care două superputeri nucleare sunt de acord să-şi reducă arsenalul nuclear, refuzul Iranului de a fi transparent în privinţa acestuia pare absurd, potrivit ziarului britanic.

Citeste si:  Obiecţiile lui Rogozin faţă de planurile scutului antirachetă american contrazic poziţia anterioară a Rusiei

De asemenea, noul tratat va conferi SUA o legitimitate suplimentară în încercările sale de a urmări sancţiuni în Consiliul de Securitate al ONU în viitoarele săptămâni.
Cu alte cuvinte, noul START subminează eforturile Iranului de a diviza Rusia şi Occidentul, în condiţiile în care, dacă ne uităm în trecut, schimbările de politică ale Iranului în ceea ce priveşte programul său nuclear s-au corelat cu răciri ale relaţiilor dintre SUA şi Rusia.

Moscova este considerată probabil cea mai critică voce cu privire la o rezoluţie privind sancţiunile, de vreme ce majoritatea analiştilor prevăd că Beijingul va prefera probabil să se abţină decât să îşi exercite dreptul de veto – deşi există semnale că şi tonul Chinei s-ar putea atenua. De asemenea, iranienii se simt în mod clar încurcaţi de agenda de neproliferare nucleară a administraţiei Obama.

Citeste si:  Seisme la nivel mondial - cronologie

Teheranul va găzdui, în perioada 17-18 aprilie (la câteva zile după summitul pe tema securităţii nucleare organizat de Obama) propriul său summit pe teme nucleare, intitulat ‘Energie nucleară pentru toată lumea, arme nucleare pentru nimeni’, o încercare patetică să nege preeminenţa agendei de securitate americane.
Potrivit The Guardian, chiar dacă noul tratat START reprezintă un pas crucial pentru un regim al neproliferării nucleare, el nu garantează o atitudine unanimă a comunităţiii internaţionale în privinţa Iranului, fiind necesare eforturi diplomatice suplimentare în direcţia Chinei şi Rusiei.

Citeste si:  Dustin Hoffman: Filmul este în cel mai nefast moment al său din ultimii cincizeci de ani
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata