EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,24 RON
(+0.34%)
GBP
5,34 RON
(-0.43%)
CHF
4,50 RON
(+0.67%)
BGN
2,48 RON
(-0.22%)
BYN
1,76 RON
(-0.03%)
CAD
3,12 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.66%)
JPY
0,04 RON
(-0.18%)
CZK
0,18 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.02%)

Aluzii privind existenţa de arme nucleare în Iran, în interviul preşedintelui rus?

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat că un atac nuclear israelian asupra Iranului ar putea duce la declanşarea unui război nuclear cu urmări extrem de grave. Probabil, declaraţiile lui Medvedev au vrut să spună că statul israelian nu va ezita să arunce asupra Iranului bombe nucleare, în cazul în care replica Teheranului va fi prea puternică. Însă, cuvintele lui Medvedev mai pot însemna şi faptul că preşedintele rus suspectează Iranul de deţinerea în secret a unor arme nucleare proprii, informează GZT.ru.

Într-un interviu acordat postului de televiziune american ABC News, dat publicităţii în 12 aprilie, Medvedev atenţionează Israelul în legătură cu declanşarea unui război cu Iranul, afirmând că acţiunile militare din Orientul Mijlociu (OM) ar putea avea cele mai tragice consecinţe.

‘Dacă va avea loc un conflict (…), ne putem aştepta la absolut orice, inclusiv la consecinţe cu utilizarea armelor nucleare. Iar utilizarea armelor nucleare în OM înseamnă o catastrofă globală, un mare număr de victime’, a declarat liderul rus.

Întrebat cât de probabil este un atac al Israelului asupra Iranului, Medvedev a spus că nu poate răspunde pentru liderii altor state. ‘Am relaţii bune atât cu preşedintele, cât şi cu premierul Israelului, însă ei sunt oameni independenţi. Aş spune, însă, că pe marginea multor probleme ei se situează pe poziţii extrem de inflexibile, ferme’, a explicat preşedintele rus.

În opinia lui Dmitri Medvedev, cauza acestei inflexibilităţi a Israelului o constituie recentul conflict al acestui stat cu Washingtonul, provocat de divergenţele determinate de construirea de noi colonii în Ierusalimul de Est.

Faptul că activităţile de construcţie din această zonă vor continua fusese anunţat chiar în timpul vizitei în Israel a vicepreşedintelui american Joe Biden şi în ajunul negocierilor indirecte cu palestinienii, care au fost zădărnicite. Washingtonul a considerat jignitor acest comportament al israelienilor, notează GZT.ru.

În condiţiile în care Tel Aviv a manifestat o asemenea duritate chiar şi în relaţiile cu principalul său partener străin, nu este greu de presupus că israelienii vor fi dispuşi la cele mai categorice acţiuni la adresa Iranului, un stat al cărui preşedinte declarase de nenumărate ori că Israelul trebuie să fie şters de faţa pământului.

Medvedev este convins că declanşarea războiului iraniano-israelian va constitui ‘o colosală nenorocire, o catastrofă umanitară gigantică’, iar urmările ei se vor răsfrânge şi asupra ţărilor din afara OM. I nceputul acţiunilor militare va duce la un exod în masă a refugiaţilor, care se vor îndrepta inclusiv spre graniţele ruse.

Politologii s-au declarat extrem de uimiţi de declaraţiile lui Medvedev privind posibilitatea declanşării unui război nuclear în OM. Potrivit redactorului-şef al publicaţiei ‘Rusia în politica globală’, Fiodor Lukianov, în pofida faptului că Israelul nu face parte în mod oficial din ‘clubul nuclear’, pentru nimeni nu este un secret că această ţară deţine arme nucleare. Între timp, până acum se considera că Iranul este un stat care nu deţine asemenea arme, de aceea ar fi absolut halucinant ca Israelul să lanseze bombe nucleare asupra Iranului non-atomic.

‘Dacă acest lucru se va întâmpla, statul israelian va deveni un stat-paria’, declară Lukianov. I n opinia sa, ‘utilizarea de arme nucleare de către Israel este posibilă doar în calitate de măsură de răspuns. De aceea, declaraţia lui Medvedev pare destul de ciudată’, consideră analistul rus.

Totodată, potrivit lui Lukianov nu există nimic principial imposibil în comiterea unui atac militar asupra Iranului şi, fără îndoială, asemenea planuri au fost deja elaborate de ministerele apărării din SUA şi Israel. ‘Probabilitatea ca Washingtonul şi Tel-Avivul să atace în viitorul apropiat Iranul este extrem de mică, iar probabilitatea ca acest atac să fie unul nuclear este aproape egală cu zero.

Cu toate acestea, Medvedev i-a amintit din nou Teheranului că în arsenalul comunităţii nucleare există nu doar sancţiuni economice. Probabil, ultimele declaraţii ale liderului rus constituie o nouă încercare de a-i spune Iranului că răbdarea comunităţii europene este pe cale să fie epuizată’, opinează Lukianov.

Opinia că un atac nuclear al Israelului asupra Iranului este posibil doar ca măsură de răspuns este împărtăşită de directorul Centrului pentru securitate internaţională din cadrul Institutului pentru Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale de la Moscova, Aleksei Arbatov. ‘Dacă, după ce Israelul va arunca asupra sa bombe nucleare, Iranul va începe să lanseze asupra statului israelian rachete Shahab şi va pune sub semnul întrebării însăşi existenţa lui, atunci Tel Avivul ar putea decide să facă uz de arme nucleare’, a spus Arbatov pentru GZT.ru.

Dar, nu este exclus ca Medvedev să aibă unele informaţii conform cărora Iranul deţine în secret arme nucleare, presupune politologul.

‘Dacă lucrurile stau astfel, atunci situaţia devine extrem de serioasă. De-a lungul multor ani, atât Teheranul, cât şi Moscova au afirmat că programul nuclear iranian are un caracter strict paşnic… De aceea, dacă asemenea suspiciuni au apărut, atunci este vorba despre un eveniment capabil că influenţeze întregul mers al politicii internaţionale’, este convins Arbatov, citat în final de GZT.ru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata