Introducerea plăţii TVA la încasarea facturilor trebuie aprobată de Comisia Europeană

12

România trebuie să obţină aprobarea Comisiei Europene înainte de a introduce plata Taxei pe Valoarea Adăugată la încasarea facturilor, a declarat, miercuri, 14 aprilie, la un seminar financiar, Ramona Jurubiţă, partener la firma de consultanţă KPMG România.

În prezent, există un proiect de act normativ, aprobat de Senat, care urmează să fie discutat în Camera Deputaţilor, conform căruia taxa pentru achiziţiile de bunuri şi servicii şi cea pentru vânzările de bunuri şi prestările de servicii vor fi deduse, respectiv colectate, în funcţie de data efectivă a plăţii, adică a încasării facturilor. În legislaţia actuală, TVA devine exigibilă la plată la emiterea facturilor.

Citeste si:  Majorarea TVA scumpeşte carburanţii

Potrivit reprezentantei firmei de consultanţă, România trebuie să obţină, însă, o derogare de la Comisia Europeană înainte de a implementa o astfel de măsură. O măsură similară a fost introdusă de Estonia, care a obţinut o astfel de derogare de la CE.

În opinia lui Ion Busuioc, director în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), introducerea plăţii TVA la încasarea facturilor ar prezenta dezavantaje atât pentru buget, cât şi pentru contribuabili.

El a explicat că, în acest mod, ar rămâne la latitudinea partenerilor de afaceri data plăţii TVA şi ar exista şi incertitudini cu privire la aceasta, întrucât, în România, decontările se fac mai mult cash, nereuşindu-se încă introducerea masivă a decontărilor prin bancă.

Citeste si:  Programul educativ "Săptămâna fără calculator", în vacanţa din noiembrie, la Muzeul Satului

De asemenea, contribuabilii vor avea dificultăţi de deducere a TVA, deoarece deductibilitatea intervine la momentul când TVA devine exigibilă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata