Modificarea unui impozit principal este inevitabilă

9

Modificarea unuia dintre impozitele principale – impozit pe profit, impozit pe venit sau TVA – este inevitabilă, potrivit lui Emilian Duca, partener la firma de consultanţă BDO Tax.

„Ţintele de reducere a cheltuielilor bugetare agreate cu FMI sunt elementul cheie al evoluţiei ulterioare a fiscalităţii. Întrebarea nu este dacă se vor modifica impozitele principale, ci când se vor modifica”, a declarat, miercuri, la un seminar financiar, reprezentantul BDO Tax.

El a adăugat că, deşi Guvernul nu a majorat încă niciunul dintre impozitele principale, a luat unele măsuri în vederea creşterii veniturilor la buget:

  • a menţinut impozitul minim, a amânat introducerea plăţilor anticipate,
  • a eliminat regimul fiscal special pentru microîntreprinderi şi
  • a eliminat măsurile de simplificare privind TVA în cazul firmelor în faliment.
Citeste si:  Emil Boc a solicitat prefecţilor să ia măsuri speciale în perioada geroasă

La rândul său, Ramona Jurubiţă, partener la KPMG România, a apreciat că, dacă o majorare a TVA ar fi inevitabilă din 2011, această măsură ar trebui luată într-un mix de politici fiscale, spre exemplu împreună cu o măsură de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, aşa cum au făcut Germania, Italia şi Franţa.

Potrivit reprezentantei KPMG România, ţări care au majorat TVA fără alte măsuri de politică fiscală, precum Ungaria, care a ridicat taxa de la 20 la 25 la sută, au demonstrat cel puţin pe termen scurt că veniturile bugetare nu au crescut.

Citeste si:  Ilie Şerbănescu: Nu are importanţă cine vine la Finanţe; situaţia este gravă
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata