Franţa: medici din ce în ce mai în vârstă şi din ce în ce mai puţini

Consiliul naţional al Ordinului medicilor confirmă faptul că numărul medicilor a scăzut de un an în nouăsprezece regiuni din cele douăzeci şi două din Franţa. Lorena este regiunea cea mai afectată cu o scădere de 5,5%. În Picardia se înregistrează cea mai redusă densitate medicală din Franţa, cu 238 de medici la 100.000 de locuitori. În schimb, regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur, cu o densitate de 375 de medici la 100.000 de locuitori pare destul de privilegiată, potrivit site-ului L’Alsace.

În 2009, Ordinul medicilor a consacrat un capitol din atlasul său naţional medicilor români. La 1 ianuarie 2009, 1.063 de medici originari din România îşi exercitau profesia în Franţa, în patruzeci de specialităţi. 70% dintre ei au mai puţin de 44 de ani. Fenomenul este mai pregnant în Alsacia, unde practicienii români reprezintă o cincime din noii înscrişi în Ordinul medicilor.

Citeste si:  Pungile de plastic vor fi interzise în magazinele din Franţa din 1 iulie

Harta globală a Franţei medicale arată că în materie de densitate medicală sudul ţării se prezintă mai bine, urmat de zona Loarei şi o mare parte din Bretania. Zonele de frontieră cu Belgia şi Germania sunt bine dotate, cu excepţia Ardenilor, afectaţi de această criză demografică a profesiilor medicale.

Şi zona Toulouse duce lipsă de cadre medicale.

Corsica ocupă un loc aparte în această geografie a crizei. Potrivit Ordinului medicilor, este o regiune atractivă pentru tinerii medici interesaţi în exercitarea liberală a profesiei. Cei care aleg Corsica reprezintă 42% din tinerii medici. Majoritatea tinerilor medici se instalează în zona de coastă a insulei, mai ales la Bastia.

Citeste si:  Macron se opune unei noi extinderi după 31 octombrie dacă noul Acord Brexit va fi respins

La fel ca majoritatea populaţiei franceze, medicii sunt afectaţi de îmbătrânirea profesiei lor. Jumătate din regiuni se confruntă cu acest fenomen. În Bourgogne, Ordinul medicilor a recenzat, de exemplu, 16,7% medici pensionaţi.

Această îmbătrânire este accentuată de vârsta de instalare.Un medic se instalează, în medie, la 34 de ani.
Pentru a compensa această scădere a numărului de profesionişti, sunt preconizate diverse soluţii, incluzând chiar angajarea de medici străini.

În Franche-Comté, zona oraşului Vesoul încearcă să atragă medici olandezi ca să compenseze o scădere de 20% prevăzută în 2014.

Citeste si:  Festivalul de la Cannes: Concurenţa nu este acerbă, dar românii sunt!

În faţa acestui dezechilibru al ofertei medicale, Ordinul consideră că se impune o abordare regională şi departamentală a organizării accesului la asistenţa medicală.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata