Interagro: În România, gazele naturale se distribuie fără un criteriu economic

15

Gazele naturale se distribuie în România într-un mod haotic, fără un criteriu economic, deşi protocolul de la Kyoto prevede altceva, a declarat joi, 15 aprilie, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Marin Mirea, consilier în cadrul grupului de firme Interagro.

‘Procesăm gaze naturale la şase combinate din ţară. Pot să vă spun că în acest domeniu, spre deosebire de alte industrii, cu excepţia chimiei şi petrochimiei, gazele naturale în România se distribuie fără niciun criteriu economic. Protocolul de la Kyoto prevede clar că distribuţia gazelor naturale se face numai prin industria chimiei şi petrochimiei. În România, se consideră că gazele naturale trebuie arse’, a afirmat Mirea.

Citeste si:  Creştere cu 6,9% a preţurilor producţiei industriale, în iulie 2010

Acesta a menţionat că societatea pe care o reprezintă a solicitat modificarea Legii gazelor naturale, deoarece ‘este de neconceput să arzi gazele naturale, deşi asta se întâmplă în România’.

‘În ţările dezvoltate ale Uniunii Europene, sistemul de administrare a preţurilor la un nivel minim este punctul forte în perioadă de criză. Am cerut ca în Legea gazelor acestea să fie încadrate la categoria de materie primă pentru chimizare’, a completat Mirea.

Reprezentantul Interagro a punctat faptul că nu există reglementări în domeniul bioetanolului, cu toate că la nivel naţional există o astfel de fabrică construită din bani româneşti.

Citeste si:  Băsescu vrea introducerea cotei unice pentru toate veniturile, inclusiv pensii

‘La ora actuală, nu avem reglementări în domeniul bioetanolului, deşi la Zimnicea prima fabrică de acest fel a fost construită din bani româneşti. În plus, în privinţa producerii de energie electrică şi termică din surse de co-generare, până la ora actuală ANRE-ul (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, n.r.) nu a legiferat normele de aplicare a actualei legi’, a subliniat Marin Mirea.

Întrebat care este situaţia unei eventuale achiziţionări de către Interagro a societăţii Dolj Chim de la Petrom, Mirea a evitat să dea un răspuns concret.

‘Sunt nişte tatonări cu privire la achiziţionarea Doljchim de la Petrom. Nu pot să vă spun un preţ, deoarece nu s-a început negocierea unui astfel de contract’, a spus consilierul Interagro.

Citeste si:  Beneficiile nebănuite ale consumului de arahide

Potrivit lui Marin Mirea, deşi la ora actuală există un deficit de gaze naturale pe platformele industriale naţionale, până în luna noiembrie toate aceste locaţii vor fi alimentate din producţia internă, conform unei Hotărâri de Guvern.

Joi, la Bucureşti, publicaţia ‘Focus Energetic’ a organizat ediţia a IX-a a conferinţei cu tema ‘După Copenhaga – Un plan de măsuri pe termen lung pentru promovarea energiilor regenerabile’.

Evenimentul a fost primul dintr-o serie de manifestări ce vor fi organizate în 2010, în care se vor dezbate probleme importante din domeniu.

Citește și
1 Comentariu
  1. cruela spune

    Sigur acest domn stie ce zice cand face afirmatia prima,, fabrică de acest fel a fost construită din bani româneşti,,. Sunt banii nostri ai tuturor a se vedea cum si-a finantat toate afacerile si achizitiile de combinate chimice: credite Bancorex neachitate, datorii la bugetul de stat acumulate de la combinatele chimice care au intrat in faliment ( Turnu Magurele, Bacau, Piatra Neamt, )pe care tot dansul le-a achizitionat. Datorii curente uriase acumulate pe tot grupul Interagro la bugetul statului si mai nou vanzarea de certificate de emisii.Oare cand a inceput nu a avut acces la conturile externe unde erau banii,, lui Ceausescu,,? A vandut toata tara si acum noi cu totii platim: 25% diminuare salarii la bugetari, 15% diminuare pensii, etc. Da domnule Mirea stiti exact ce s-a intamplat in interiorul acestui grup si acum a nu stiu cata oara scoateti cei 6000 de oameni in strada pentru a avea acces la gaze ieftine pentru a exporta ingrasamintele chimice. Asa se fac banii adevarati cu mult, mult,,, sprijin,, din partea statului. Asirom si de Tutunul Romanesc!Oare ce s-a intamplat pe acolo?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata