Isărescu: Deprecierea cursului de schimb nu duce la creştere economică

13

Guvernatorul Băncii Naţionale a României a atenţionat cu privire la faptul că o depreciere a cursului de schimb nu duce la o creştere economică.

‘Cursul de schimb are o corelaţie foarte clară în creşterea economică. România, de fiecare dată când a avut creşterea economică, aceasta a fost mai mare decât în cazul multor ţări din Europa şi din lume şi s-a trezit apoi mai rău. Sănătatea creşterii eonomice nu vine din politicile care duc la creşterea inflaţiei. Atenţie la ideea că deprecierea cursului duce la creştere economică’, a afirmat Isărescu, joi, la o conferinţă pe tema competitivităţii în România.

Citeste si:  Isărescu: BNR a trecut mai uşor peste criza din 2008 cu leul greu; denominarea a fost un succes

De asemenea, oficialul BNR a precizat că România trebuie să îşi calculeze propriul curs efectiv real şi că acesta nu ar trebui calculat de BNR.

‘Susţin că indiferent de orice potenţial de metodologie, e bine ca România să îşi calculeze propriul curs efectiv real. Nu este bine ca BNR să calculeze cursul, pentru că Banca Cetrală trebuie să se ferească de fierbinţeala vieţii politice’, a adăugat Isărescu.

‘De multe ori, cursul este influenţat de vociferări, de cei care vor să fie mai bine auziţi în media. Noi vrem să calculăm un curs de schimb real efectiv. În următoarea şedinţă trebuie să dezbatem metodologic ce înseamnă acest curs. Este o necesitate’, a menţionat guvernatorul BNR.

Citeste si:  CAB: Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac rămân în arest preventiv; Radu Mustăţea nu poate părăsi ţara
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata