Secretarul general al NATO: Ar fi prea costisitor pentru republicile baltice să-şi creeze forţe antirachetă proprii

12

Crearea unor forţe de apărare antirachetă proprii nu ar fi cel mai inspirat mod de utilizare a resurselor financiare, a declarat secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Anders Fogh Rasmussen, pentru mass-media din republicile baltice.

Totodată, Rasmussen a subliniat că atât timp cât statele baltice nu vor avea forţe proprii pentru apărarea spaţiului lor aerian, de acest lucru se pot ocupa aliaţii din cadrul NATO.
În orice caz, acesta ar putea fi un proiect pe termen extrem de lung, care va demonstra, potrivit lui Rasmussen, solidaritatea NATO, diviziunea muncii şi specializarea în cadrul Alianţei – scrie cotidianul estonian Eesti Paevaleht.

‘Nu este obligatoriu ca fiecare stat (membru al NATO) să aibă toate tipurile de Arme. Acest lucru ar fi prea costisitor…
În opinia mea, ar fi mult mai eficient ca acest lucru să fie făcut în mod colectiv, la nivel de Alianţă, astfel ca povara să poată fi împărţită, iar statele să poată investi în acele domenii de activitate ale NATO în care deţin deja forţe, pentru a se putea specializa.

Citeste si:  "One piece" - cea mai publicată serie de benzi desenate japoneză a intrat în Guinness Book

De exemplu, în contingentul pentru realizarea de misiuni în străinătate’, le-a sugerat Rasmussen republicilor baltice, subliniind că o asemenea divizare a muncii este mult mai eficientă decât crearea în toate statele a tuturor tipurilor de Arme.

Întrebat de jurnaliştii baltici ‘în ce mod vânzarea de avioane franceze Mistral se potriveşte cu principiul de solidaritate din cadrul NATO’, Rasmussen a declarat că Alianţa însăşi nu are legătură cu acest acord, care este un acord comercial bilateral dintre Franţa şi Rusia.

Totodată, secretarul general al NATO a subliniat că ştie de temerile pe care le au în legătură cu acest acord alţi membri ai Alianţei, în special republicile baltice, dar este convins că Franţa va ţine cont de aceste îngrijorări. ‘Consider ca ceva de la sine înţeles că Rusia nu va utiliza această tehnică militară împotriva niciunuia dintre membrii NATO şi nici împotriva vreunui vecin de-al său’, şi-a exprimat convingerea Rasmussen.

Citeste si:  Moody's a retrogradat Grecia, după decizii similare de rating anunţate de Fitch şi S&P

De asemenea, Anders Fogh Rasmussen a ţinut să le amintească jurnaliştilor din republicile baltice că Rusia este un partener al NATO. În acelaşi timp, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice se declară conştient de faptul că unele evenimente istorice şi mai ales ultimele evenimente din Georgia ar putea genera anumite îngrijorări. ‘Sper că francezii vor ţine cont de ele’, a reiterat Rasmussen.

Lipsite de transparenţă le consideră Rasmussen şi amplele exerciţii militare desfăşurate în ultimul timp de Rusia împreună cu Belarus. ‘Consider că ele contravin spiritului pozitiv cu ajutorul căruia s-a încercat îmbunătăţirea relaţiilor dintre Rusia şi NATO.

Sper că nu vom vedea o reeditare a acestor exerciţii’, a declarat secretarul general al Alianţei, subliniind că, în pofida faptului că şi organizaţia pe care o conduce desfăşoară exerciţii militare pe teritoriul tuturor ţărilor NATO, inclusiv în republicile baltice, acestea sunt total transparente şi corespund tuturor acordurilor dintre NATO şi Rusia.

Citeste si:  Renasc speranţele privind viitorul Nabucco

Chiar dacă susţine că NATO deţine toate planurile necesare pentru apărarea, în caz de necesitate, a republicilor baltice, Rasmussen a refuzat să precizeze în ce ar consta aceste planuri. ‘Faptul că nu oferim detalii despre planurile exacte pe care le avem constituie parte a apărării’, a asigurat secretarul general al Alianţei.

Referitor la cooperarea dintre republicile baltice şi alte ţări nordice, Anders Fogh Rasmussen declară că o asemenea cooperare există deja, dând în acest sens exemplul Danemarcei, dar că el personal nu le-ar recomanda gesturi mai largi statelor baltice, în condiţiile actualei situaţii economice dificile.

Trimiterea de contingente importante în Afganistan constituie deja o mare reuşită. Toate ţările baltice continuă să ia parte la acţiuni (de pe teritoriul afgan), în pofida restricţiilor bugetare’, a subliniat Rasmussen.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata