Symmetrica deschide o nouă fabrică de pavele şi borduri

– Producatorul sucevean de pavele va pune în funcţiune în această lună o nouă capacitate de producţie la Podu Iloaiei (judeţul Iaşi), investiţie care se cifrează la circa 4,3 milioane euro. Noua fabrică de pavele şi borduri urmează să se alăture celor două linii tehnologice automate din Vereşti (judeţul Suceava), care funcţionează pe o suprafaţă de 35.000 de metri pătraţi.

– De ce şi-a propus Symmetrica această mărire considerabilă a capacităţii de producţie şi cum a reuşit să finalizeze o investiţie pe timp de criză, ne-a explicat directorul executiv al companiei, Sebastian Bobu, într-un interviu acordat Financiarul.ro

.

R: În timp ce mulţi oameni de afaceri îşi blochează investiţiile, dumneavoastră aveţi în plan să deschideţi, până la sfârşitul lunii aprilie, o nouă unitate de producţie de pavele. Ce vă face să credeţi că este un moment potrivit pentru extinderea afacerii?

Sebastian Bobu: Planurile de dezvoltare ale firmei sunt făcute pe termen mediu şi lung şi sunt în concordanţă cu cererea pieţei, în creştere chiar şi în această perioadă de criză şi cu potenţial mare de creştere în anii următori. Chiar dacă economia trece prin momente dificile suntem convinşi ca investiţiile în producţie vor aduce beneficii majore în perioada imediat următoare relansării economice.

Momentul în sine este unul potrivit pentru a ne întări poziţia pe piaţă, pentru că, odată cu deschiderea noii fabrici,Symmetrica devine primul producător regional cu o capacitate realizabilă de 5.000 mp de pavaj pe zi, respectiv 6.000 ml de bordură pe zi. Ceea ce ne asigură fără îndoială poziţia de lider în producţia de pavele şi borduri vibropresate pe zona de Nord-Est, iar din acest punct vom face pasul extinderii pe alte regiuni ale ţării .

.

R: Aţi demarat investiţia în noua fabrică într-o perioadă în care piaţa materialelor de construcţii era în plin avânt. Pe ce atu-uri aţi mizat la început, şi câte dintre acestea au mai rămas valabile acum, când asistăm la un recul al pieţei?

Sebastian Bobu: Într-adevăr, planurile noastre au fost concepute pe situaţia optimistă a anului 2008, pe cererea din ce în ce mai mare a constructorilor pentru prefabricate mici. De asemenea, am ţinut cont de exemplele celorlalte ţări europene dezvoltate, unde aceste produse sunt folosite pe scară foarte largă de mulţi ani şi unde cererea este în creştere constantă. Iar explicaţia este cât se poate de simplă.

Un trotuar sau o stradă plină de găuri şi denivelări schimonoseşte faţa unui oraş, apare ca o amprentă a lipsei de civilizaţie şi este dovada unui management public defectuos. Câte oraşe îşi vor permite, în următorii ani, să păstreze astfel de „comori”, din moment ce există o mobilizare generală spre planuri integrate de dezvoltare urbană, care vizează reabilitarea infrastructurii şi îmbunătăţirea serviciilor urbane?

Cum România are mare nevoie de investiţii pe această linie, am apreciat că dezvoltarea Symmetrica şi extinderea capacităţii sale de producţie nu poate fi decât profitabilă. Ce atu-uri au rămas valabile?

Tehnologia folosită este modernă, avem oameni cu experienţă şi foarte bine pregătiţi, utilizăm materii prime de cea mai bună calitate, controlul calităţii produselor este strict. Iar toate aceste lucruri conduc la produse situate la un nivel calitativ ridicat, care se evidenţiază în piaţă. În plus, jucătorul cu capacitatea cea mai mare de producţie din zonă are avantaje nete faţă competitorii locali de pe piaţă.

.

R: La ce valoare se ridică investiţia totală şi care au fost soluţiile de finanţare găsite pentru a derula activităţile proiectului în linie continuă?

Sebastian Bobu: Atunci când am conceput planul de afaceri am ştiut că va fi nevoie de sprijin din partea unui finanţator si am căutat soluţii pentru susţinerea financiară a unei părţi din proiectul nostru.

Investiţia finală a totalizat peste 4,3 milioane de euro, din care 1,95 milioane euro le-am obţinut prin contractarea a două credite bancare, iar cealaltă parte a fost asigurată din fonduri proprii. În afară de „strângerile din dinţi” şi alergătura cu documentele pe la bănci, pentru negocierea unor  condiţii avantajoase de creditare, nu au fost probleme în derularea proiectului. Doar vremea nefavorabilă din această iarnă ne-a întârziat cu câteva luni punerea în funcţiune.

.

R: De ce nu aţi apelat la fonduri pentru investiţii alocate prin programele europene?

Sebastian Bobu:  Am fost descurajaţi de perioada lungă de aprobare a acestui tip de finanţare, de birocraţia excesivă, de documentaţia extrem de stufoasă care trebuie depusă pe acest tip de program, precum şi de anumite limitări de sume ce se pot aloca acestui tip de proiecte.

.

R: Cu cât va creşte capacitatea de producţie odată cu deschiderea fabricii din judeţul Iaşi? Ce avantaje prezintă tehnologia şi dotările existente în noua unitate?

Sebastian Bobu:  Odata cu deschiderea fabricii de la Iaşi vom putea produce peste 1.400.000 mp şi ml de produse vibropresate pe an în cele două unităţi. Linia de producţie de la Iaşi este de ultimă generaţie, pentru produse dublu-strat, complet automatizată şi cu un control de calitate al materiilor prime şi al produsului final extrem de sever.

Practic, pe această linie va fi nevoie doar de 3 operatori pe schimb, suficienţi pentru toate etapele de producţie de la dozarea de ciment, agregate, aditivi şi până la paletizarea, împachetarea şi marcarea produselor .

.

R: Câte locuri de muncă vor fi create în cadrul fabricii? Consideraţi că veţi găsi cu uşurinţă oamenii potriviţi, având în vedere că oferta de locuri de muncă este foarte redusă în raport cu cererea (cu alte cuvinte, aveţi de unde alege) ?

Sebastian Bobu:  Organigrama fabricii cuprinde personal angrenat în activitatea de producţie, contabilitate, livrare şi mentenanţă. Vor fi disponibile aproximativ 20 de noi locuri de muncă pentru care organizăm interviuri chiar în această perioadă.

E adevărat că situaţia pe piaţa muncii nu este una roz, însă am fost surprins să constat că simplul anunţ de angajare a atras peste 3.000 de CV-uri pentru ocuparea acestor posturi. Pun acest interes atât de ridicat şi pe seama notorietăţii brandului Symmetrica, dar şi a faptului că suntem o companie serioasă.

.

R: Pe ce tipuri de lucrări mizaţi în 2010?

Sebastian Bobu:  Lucrările în infrastructură vor fi în continuare prioritar finanţate. Mizăm pe nevoia autorităţilor locale de a reface partea carosabilă şi pietonală din oraşe şi comune, pe cererea firmelor de construcţii pentru investiţiile în mediul privat, pe cererea din ce în ce mai mare la nivelul persoanelor fizice de amenajare a curţilor şi grădinilor.

Ca şi proporţie, estimăm că 20% din cereri vor viza lucrări private, iar 80% vor fi cumpărătorii industriali, cu lucrări ample. Avem deja contracte consistente pentru livrările din acest an şi dezvoltarea noastră teritoriala ne ajută să putem livra produse în termene scurte şi la raport preţ-calitate foarte bun.

Spre exemplu, chiar de curând am demarat în Bucureşti o amplă lucrare de amenajare a parcărilor cu pavele ecologice înierbate, cu un impact decorativ şi peisagistic deosebit, mai ales  într-un mediu urban sufocat de betoane.

.

R: Dintre proiectele realizate până acum cu produse Symmetrica, care v-a rămas în suflet ca lucrare de referinţă?

Sebastian Bobu:  Activitatea societăţii noastre include, pe lângă producţie, şi partea de montaj pavele şi borduri vibopresate, şi aici pot menţiona câteva mari lucrări din portofoliul nostru: Refacere trotuare în Suceava, Vatra Dornei, Tg.Neamt, Dorohoi, Botoşani, Siret, Huşi, showroom-uri auto Volskwagen, Skoda, Citroen, Peugeot, Toyota, accese rutiere şi pietonale la societăţi reprezentative Betty Ice, Denis, Holtzindustrie Schweighofer, magazine Careffour, Kaufland, Plus, PennyMarket.

O mare parte din produse se livrează societăţilor de construcţii şi sunt folosite pentru lucrări în Iaşi, Botoşani, Bistriţa, Piatra Neamţ, Bacău, Tg.Mureş, Bucureşti, Slobozia.

Montajul pavelelor, atunci când ai o ofertă variată de forme şi culori, îţi dă posibilitatea să experimentezi diverse idei de amenajare, şi cred că toate, odată materializate, imprimă o notă de eleganţă şi de aspect îngrijit. Dacă mergem pe firul emoţional, atunci vă spun că îmi este dragă lucrarea de la Vatra Dornei – reabilitarea parcului balneo-climateric – pentru că se remarcă prin simplitate, iar pe mine mă atrag lucrurile simple. În plus, este locul unde aleile se îmbină într-un mod armonios cu verdeaţa, liniştea şi aerul curat, şi te îmbie la o plimbare în tihnă.

.

R: Cât rezistă în timp un trotuar amenajat cu pavele?

Sebastian Bobu:  Durata medie de utilizare este de 20 de ani, dar aceasta numai în condiţiile unei utilizări normale, de bun simţ. Desigur, dacă pe timp de iarnă, începi să dai nisip sau cu sare pe trotuare, iar vara, le speli folosind un furtun cu presiune care scoate tot materialul dintre rosturi, deja ai compromis calitatea lucrării. Cu alte cuvinte, durata de viaţă se prelungeşte dacă se respectă câteva condiţii minime de îngrijire.

.

R: Ce calcule economice v-aţi făcut pentru anul în curs? Cum vor evolua vânzările Symmetrica în 2010?

Sebastian Bobu:  La nivelul anului 2007 piaţa pavajelor era estimată undeva la 12.000.000 mp/ml pe an, nivel pe care îl estimăm valabil şi în 2010. Aşa cum am mai spus, în acest sector nu cred că vor fi înregistrate scăderi ale cererii în perioada următoare, ci dimpotrivă, vor fi uşoare creşteri raportate la anul 2009.

În calculul amortizării investiţiei, am estimat, pentru 2010, o evoluţie a vânzărilor la nivelul anului 2009, dar cu creşteri în următorii ani. Obiectivul nostru pe termen scurt este întărirea poziţiei de lider regional în producţia de pavele şi borduri vibropresate, iar pe termen mediu şi lung vizăm una din poziţiile de vârf pe plan naţional ale acestui sector, prin investiţii în alte zone de interes.

.


Loading...

Citește și
loading...

1 Comentariu
  1. mario spune

    tot respectul pentru firma Symmetrica . stie sa lupte. bravo florine.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.