Trei catastrofe in trei luni

Cutremurele care au afectat Haiti, Chile şi China lasă în spate 223.000 de morţi. Seismul de 7,1 grade Richter care s-a produs la 14 aprilie în provincia Qinghai (nord-vestul Chinei) şi a provocat moartea a cel puţin 617 persoane, 317 de dispăruţi şi în jur de 10.000 de răniţi, este al treilea cutremur cu consecinţe grave înregistrat în primele luni ale anului 2010, care se prezintă drept catastrofic, notează ziarul ABC.

Prin cifra victimelor şi a pagubelor suferite cel mai grav a fost însă cel care a avut loc, la 12 ianuarie în Haiti, care a făcut cel puţin 217.000 de morţi, 300.000 de răniţi şi pagube incalculabile în cea mai săracă ţară a continentului american.
Preşedintele Haitiului, René Preval, a calculat că la încheierea totală a acţiunilor de înlăturare a dărâmăturilor numărul morţilor ar putea ajunge la 300.000, iar cel al sinistraţilor la 3 milioane.

Mai mult decât magnitudinea seismului de 7 grade pe scara Richter a fost localizarea epicentrului, foarte aproape de Port-au-Prince capitala unde trăieşte un sfert din populaţia ţării, ceea ce a provocat cele mai mare pagube. Haitienilor le va lua mult să se recupereze după moartea şi distrugerile provocate de un seism care a împins ţara în haosul total.

Cutremurul de cea mai mare intensitate care s-a înregistrat până acum a fost cel din Chile, din 27 februarie şi care a atins 8,8 grade pe scara Richter. Este vorba de al cincilea cutremur cel mai grav din istorie şi, potrivit experţilor, a ajuns să modifice axa Terrei, să scurteze durata zilei cu 1,26 microsecunde, să deplaseze cu peste 30 de metri la vest oraşul Concepción şi să altereze poziţia altor oraşe chiliene şi argentiniene.

În pofida magnitudinii foarte mari, cifra victimelor a fost inferioară celei din Haiti: au murit 486 de persoane, dintre care o sută din cauza valului tsunami care a afectat mai multe zone continentale din Chile şi arhipelagul Juan Fernández, în timp ce alte 79 au fost date dispărute.

Numărul sinistraţilor a crescut până la 800.000, în timp ce pierderile au fost estimate la 30 de miliarde de dolari. Regiunile cele mai afectate au fost Maule, unde a fost situat epicentrul şi Bio Bio. S-au produs de asemenea peste 300 de replici, dintre care unele cu magnitudinea între 6,9 şi 6,1 grade pe scara Richter.

Aceste 3 cutremure au avut cele mai mari consecinţe în 2010 deşi anul acesta s-au înregistrat alte sesime cu victime mortale, deşi cu cifre mai mici. Este cazul cutremurului de 6 grade pe Richter care la 8 martie a provocat în provincia Elazig (Turcia), 41 de morţi şi 70 de răniţi, un număr cu adevărat mic ţinând cont de fragilitatea clădirilor din această zonă.

Cu puţine victime figurează şi cele două cutremure din China: cel de 3,4 grade, din 17 ianuarie, din provincia de Guizhou cu 7 morţi şi 9 răniţĘ şi cel 5 grade pe Richter din 31 ianuarie, cu un mort şi 11 răniţi, din provincia Sichuan. Sau cutremurul de 6,1 grade din provincia Salta (nordul Argentinei) din 27 februarie (în aceeaşi zi cu cel din Chile) cu 2 morţi şi 2 răniţi.

Într-un alt cutremur, o replică destul de mare, au murit la 22 martie în Haiti 5 persoane şi alte 3 au fost rănite în prăbuşirea unei clădiri la Cabo Haitiano. Penultimul seism înregistrat în 2010 cu victime mortale a avut loc la 4 aprilie în California Inferioară (Mexic) cu o magnitudine de 7,2 grade Richter, care a provocat 2 morţi şi 233 de răniţi, mai ales la Mexicali şi în urmă căruia au avut loc peste 100 de replici.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata