„Castelul lui Himmler” devine muzeu al SS

Un muzeu care prezintă istoria SS-ului lui Adolf Hitler şi-a deschis porţile în cursul acestei săptămâni în Germania, în interiorul unui misterios castel care ar fi trebuit să devină cămin spiritual pentru gardă, după victoria nazistă, potrivit AFP.

Muzeul, primul din lume consacrat în întregime SS (Schutzstaffel – unitate care trebuia să îi asigure protecţia lui Hitler), prezintă evoluţia acestei gărzi de elită a lui Hitler, care în final număra peste un milion de membri, responsabili de cele mai abominabile abuzuri comise în timpul celui de-al doilea război mondial.
Printre obiectele expuse figurează agenda şefului organizaţiei SS, Heinrich Himmler, uniforme negre, precum şi inele din argint care au aparţinut lui Himmler şi ofiţerilor superiori, cu zvastică, cap de mort şi runele stilizate ale siglei SS.

Citeste si:  Franţa: Marine Le Pen, amendată cu 10.000 de euro în procesul ''fluturaşilor falşi''

Potrivit tânărului istoric Moritz Pfeiffer, care a contribuit la crearea muzeului, obiectele expuse sunt însoţite de menţionarea crimelor naziste, pentru a evita orice acuzaţie de încercare de glorificare a SS-iştilor. ‘Ideologia rasistă nu trebuie să fie înfăţişată fără prezentarea contextului crimelor pe care le-a generat’, afirmă istoricul Pfeiffer.

Ministrul culturii, Bernd Neumann, prezent la inaugurare, consideră că muzeul trebuie să fie ‘un loc care să evoce şi victimele şi pe cei vinovaţi’. Castelul, în formă de triunghi, construit în secolul al 17-lea pe o colină din centrul Germaniei, nu departe de Hanovra, care adăposteşte acum şi un hostel pentru tineri, a avut un rol primordial în istoria SS.

Citeste si:  Cel mai mare fond suveran din lume a câştigat 31 de miliarde de dolari în trimestrul al doilea

Himmler a preluat controlul acestui castel în 1934, imediat după venirea naziştilor la putere, cu intenţia de a face acolo o şcoală de elită pentru ofiţerii SS. Apoi, a început să-l transforme, deoarece dorea să facă acolo un centru spiritual nazist, în interiorul căruia o flacără trebuia să rămână în permanenţă aprinsă într-o criptă circulară.
Deasupra criptei, o altă sală circulară denumită ‘sala liderilor supremi ai SS’ trebuia să-i permită lui Himmler, potrivit legendei, să se reunească în jurul unei mese rotunde cu cei 12 generali principali ai săi.

Castelul continuă să-i atragă pe neo-nazişti, iar autorităţile încearcă să împiedice transformarea lui într-un loc de ‘pelerinaj’. ‘Muzeul are un regulament. Vizitatorii nu au voie să spună anumite lucruri, să facă anumite gesturi sau să poarte anumite haine’, afirmă Pfeiffer, făcând aluzie la sloganul şi salutul hitlerist, interzise în Germania, şi la uniformele pe care neo-naziştii le poartă.

Citeste si:  Stresul post-traumatic a fost descris în cronici de acum câteva mii de ani

‘Ne rezervăm dreptul de a-i da afară pe vizitatorii care nu respectă aceste reguli, şi am făcut deja acest lucru’, adaugă istoricul. Potrivit directoarei adjuncte a muzeului, Kirsten John-Stucke, scopul acestui muzeu este să demoleze miturile legate de SS şi de castel. ‘Există o lipsă de informaţii în legătură cu ceea ce s-a petrecut cu adevărat la castel, iar oamenii au inventat diverse poveşti care sunt false în proporţie de 99%’, adaugă aceasta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata