Un bărbat va beneficia de pensie, în medie, 3,2 ani

Prin adoptarea legii unitare a pensiilor în varianta guvernului, punctul de pensie va scădea sub 45%, un bărbat va beneficia de pensie în medie 3,2 ani, iar statul român se va alege cu un şir de litigii, inclusiv la CEDO, a declarat marţi, 20 aprilie,  în plenul Senatului, senatorul social-democrat Adrian Ţuţuianu.

Proiectul legii pensiilor, „care a fost prezentat în mod populist de premierul Emil Boc”, nu urmăreşte îmbunătăţirea puterii de cumpărare, „ci posibilitatea guvernului de a interveni discreţionar şi abuziv, prin reducerea arbitrară a punctului de pensie”.

El a reamintit că PSD ţine la menţinerea prevederilor Legii 250/2007 potrivit cărora valoarea minimă a punctului de pensie trebuie să fie de 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie.

Citeste si:  Deputaţii din Comisia de muncă au scăzut penalizările pentru pensionarea anticipată

„Trebuie spus că la această chestiune se va renunţa, şi domnul Boc nu a spus astăzi că aşa ceva este prevăzut în proiectul de lege supus dezbaterii”, a afirmat senatorul PSD.

Ţuţuianu a afirmat că aplicarea noii legi va duce, în timp, la sărăcirea a 5,6 milioane de pensionari, ceea ce contravine recomandărilor Comisiei Europene potrivit cărora legile din domeniul pensiilor, adoptate de statele membre, trebuie să prevină sărăcirea acestei categorii de persoane.

El a precizat că, în anul 2008, punctul de pensie s-a situat la 45% din valoarea salariului mediu brut, în 2009 – 43%, în 2010 – 39%, iar în 2040 va ajunge la 13,8%.

Citeste si:  Comisia de muncă a decis menţinerea punctului de pensie la 732,8 de lei

De asemenea, Adrian Ţuţuianu a subliniat că şi creşterea vârstei de pensionare va genera probleme. El a comparat România cu ţările Uniunii Europene, în care bărbat, care se pensionează la 65 de ani, beneficiază de pensie, în medie, 13,4 ani.

În al treilea rând, senatorul PSD a subliniat că premierul Emil Boc ‘are o interpretare absolut personală a principiului neretroactivităţii legii’.

‘Recalculând pensiile, vom avea nenumărate litigii la Curtea Constituţională, la instanţele de drept comun şi la CEDO. Cine va plăti dobânzi, penalităţi, pentru pensiile puse în plată? Poporul român!

Citeste si:  Insulele din estul Europei căutate cel mai des de internauţi

Aşa cum s-a întâmplat atunci când domnul Boc a dat afară de la Guvern un număr de persoane pentru că nu au semnat declaraţie de loialitate faţă de primul-ministru şi care au fost reîncadraţi prin hotărâri ale instanţelor judecătoreşti’, a mai spus Ţuţuianu.

Citește și
2 Comentarii
  1. oarecare spune

    poate ca nu stiti ca e profesor de drept . e clar cat de competent e si ca profesor

  2. BULA spune

    CUMMMMMM???????????DENEFICIAZA DE 3ANI SI 2 LUNI??????? ASA DE MULT?? NU SE POATE,PROPUN SA NU MAI PRIMEASCA PENSIE,SA FIE ADUSI LA MUNCA CU TARGA SI ADUSI ACASA TOT ASA .NU VI SE PARE CA SUNTETI NESIMTITI DOMNILOR POLITICIENI??? AVETI TOT FELUL DE PRIVILEGII,PROFITATI DE POSTURILE VOASTRE,VEZI TRAFICUL DE INFLUENTA,SALARII NESIMTITE.AM UITAT, MAI MANCATI LA CANTINA PLATIND MAI NIMIC??

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata