EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(-0%)
GBP
5,73 RON
(+0.05%)
CHF
4,52 RON
(+0.03%)
BGN
2,45 RON
(0%)
BYN
2,00 RON
(+0.42%)
CAD
3,34 RON
(-0.01%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,93 RON
(+0.11%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,19 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

CSM a luat act de cererea de pensionare a judecătorului Florin Costiniu

Plenul CSM a luat act în şedinţa de joi (22 aprilie 2010) de cererea de pensionare a judecătorului Florin Costiniu de la ÎCCJ implicat în dosarul de corupţie al senatorului Cătălin Voicu.

La punctul de pe ordinea de zi privind cererile de pensionare formulate de trei magistraţi, plenul CSM nu a constatat că toţi magistraţii au decizii de pensionare. Preşedintele CSM, Florica Bejinaru, a întreabat dacă sunt probleme din punct de vedere tehnic în legătură cu aceste cereri, iar secretarul general al Consiliului a precizat că toţi magistraţii au decizii de pensionare. Potrivit legii, documentele privind cererile de pensionare urmează a fi înainate preşedintelui României, care, prin Decret, semnează eliberarea din funcţie a magistraţilor.

Secţia pentru Judecători a CSM a dispus, în urmă cu o săptămână, suspendarea din funcţie a judecătorului Florin Costiniu, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva lui de către procurorii DNA. Procurorii anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de Costiniu pentru complicitate la trafic de influenţă, el fiind acuzat că ar fi intervenit, la cererea lui Cătălin Voicu, pe lângă unii judecători de la ÎCCJ să soluţioneze favorabil un dosar al lui Costel Căşuneanu, care, în final, a primit un verdict nefavorabil omului de afaceri.

Potrivit DNA, judecătorul Florin Costiniu a cunoscut faptul că atât el, cât şi senatorul Cătălin Voicu au acţionat, la solicitarea omului de afaceri Costel Căşuneanu, în interesul obţinerii unei soluţii favorabile firmei acestuia, precum şi că vor fi recompensaţi de acesta cu importante sume de bani.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada iulie – septembrie 2009, inculpatul Cătălin Voicu, în prezent cercetat în stare de arest preventiv în aceeaşi cauză, prevalându-se de calitatea sa de senator, a pretins şi primit de la inculpatul Costel Căşuneanu – asociat la SC PA&CO International SRL – suma de 200.000 euro, promiţându-i că, în schimbul banilor, va interveni la Instanţa Supremă pentru obţinerea unei soluţii favorabile într-un dosar având ca obiect litigiul dintre firma omului de afaceri şi CNADNR.

„Ca urmare a înţelegerii descrise, inculpatul Voicu l-a contactat pe inculpatul Costiniu şi i-a cerut ca, în schimbul unor foloase materiale, să-l sprijine în efectuarea intervenţiilor pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea dosarului menţionat, în sensul adoptării unei soluţii favorabile SC PA&CO International SRL Bacău”, susţin anchetatorii.

Fostul preşedinte al Secţiei Civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Florin Costiniu, a declarat, în 12 aprilie, în faţa completului de nouă judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că nu a discutat niciodată cu presa cât timp a fost urmărit penal pentru că nu a dorit să influenţeze ancheta şi că nu poate fi considerat un pericol public, spunând că a pierdut totul.

„Nu mai sunt preşedinte al Secţiei Civile a Instanţei Supreme, nu mai sunt magistrat, am reiterat o cerere mai veche de pensionare pentru că îndeplinesc condiţiile necesare. Am pierdut totul, acum se spune că reprezint pericol public, ceea ce este neadevărat”, spunea Florin Costiniu în cuvântul final pe care l-a avut la recursul împotriva deciziei prin care a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Florin Costiniu este cercetat, în prezent, în stare de libertate. Instanţa a decis înlocuirea măsurii arestării preventive cu obligaţia de a nu părăsi ţara timp de 30 de zile.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata