EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă privind ANI după ce va vedea motivaţia CCR

Guvernul român va emite o ordonanţă de urgenţă privind Agenţia Naţională de Integritate (ANI) după ce va vedea motivaţia Curţii Constituţionale a României în cazul ANI, a declarat joi (22 aprilie 2010) preşedintele României, Traian Băsescu, după prânzul de lucru cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Şeful statului român a ţinut să dea asigurări că ANI va fi funcţională, iar acest angajament l-a reafirmat şi în discuţia avută joi cu preşedintele executivului comunitar.

‘Am discutat şi despre restanţele pe care România le are pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate prin Mecanismul de cooperare şi verificare (MCV) în domeniul justiţiei. Susţinem fără rezerve corectitudinea obiectivelor stabilite împreună cu Comisia Europeană în ce priveşte procesul de modernizare a justiţiei şi de eficientizare a luptei contra corupţiei.

În ceea ce priveşte ANI, căreia i s-au luat atribuţiile printr-o hotărâre a CCR, l-am asigurat pe preşedintele CE că România îşi va respecta angajamentele de a avea o agenţie de integritate funcţională, care să-şi atingă obiectivul de a controla averile demnitarilor şi provenienţa resurselor financiare ale acestora’, a spus Băsescu.
Legat de acest subiect, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a afirmat că este preocupat de posibilitatea slăbirii ANI în urma recentei decizii a CCR. ‘Agenţia are nevoie de o bază legală pentru a garanta deplina independenţă şi capacitatea de a desfăşura investigaţii adecvate’, a spus Barroso.

Referitor la domeniul justiţiei în general, şeful executivului comunitar a menţionat că România trebuie să-şi consolideze eforturile de ‘a înregistra progrese semnificative în reforma judiciară şi lupta contra corupţiei în această vară’. ‘Următorii paşi sunt adoptarea Codurilor de procedură penală şi civilă şi implementarea legislaţiei’, a adăugat oficialul CE. Barroso a accentuat că aceşti paşi sunt importanţi pentru România însăşi, pentru cetăţenii români şi pentru societatea românească în ansamblul său şi şi-a exprimat speranţa că ţara noastră îşi va respecta angajamentele în acest domeniu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata