Putin ‘a înfrumuseţat recesiunea’ în raportul pe anul 2009, prezentat Dumei de Stat

Raportul guvernului rus pe anul 2009, prezentat marţi, 20 aprilie, de premierul Vladimir Putin în faţa Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), este comentat pe primele pagini ale ziarelor moscovite, potrivit cărora şeful executivului a „înfrumuseţat recesiunea”.

„Vladimir Putin s-a audiat pe sine în faţa Dumei” titrează Kommersant, cu referire la discursul premierului, care a durat mai bine de o oră, după care au urmat alte două ore de dezbateri.

În partea economică a raportului au fost câteva momente esenţiale, între care iminenţa reformei în sănătate, misiune demnă, în opinia premierului rus, „de orice guvern, de orice parlament”.

Nu a adăugat şi „de orice preşedinte”, pentru că, evident, toţi şi-ar fi amintit de Barack Obama, care, cu câteva luni în urmă, s-a exprimat cam în aceiaşi termeni cu privire la reforma în sistemul american de sănătate, comentează publicaţia.

Citeste si:  Rusia, în faţa noilor alegeri prezidenţiale

Raportul lui Putin a fost construit în jurul ideii că efectele crizei s-au dovedit mai uşor de suportat decât se preconizase datorită unei activităţi intense, în primul rând, a puterii executive a statului, rezumă Nezavisemaia Gazeta. Liderul comunist Ghennadi Ziuganov a îndrăznit să-l combată pe premier: el a povestit ‘tot ce a ştiut şi chiar ceva mai mulť despre activitatea premierului.

Ziuganov a amintit cum a ajuns Putin la putere cu zece ani în urmă şi, de atunci, decide politica internă şi externă a ţării, dar criza de anul trecut i-a dat o notă nesatisfăcătoare pentru activitatea sa de un deceniu, relatează Kommersant.
„Înfrumuseţarea recesiunii”, astfel defineşte cotidianul Vremea Novistei discursul lui Putin, în care acesta a ţinut să sublinieze că executivul rus nu a pus sechestru, nu a tăiat din bugetele instituţiilor.

Citeste si:  SUA au promis Rusiei că Snowden nu va fi torturat sau condamnat la moarte dacă va fi predat

„Noi am ales altă cale. Am menţinut bugetul în forma planificată. Mai mult, cheltuielile bugetare au crescut cu 27,3%, iar veniturile, din contră, au scăzut cu 20,9%. 50% din resursele bugetului au fost direcţionate pentru plata salariilor şi a alocaţiilor sociale”, citează publicaţia.

Medvedev îi critică pe miniştri, mai notează Nezavisemaia Gazeta. Şeful statului a mustrat cabinetul de miniştri pentru faptul că planul de acţiune pentru 2009 a fost realizat doar în proporţie de 10%. Observaţiile critice ale preşedintelui au fost ca o lingură de fiere peste raportul optimist prezentat de premierul Putin în Duma de Stat, comentează ziarul moscovit.

Citeste si:  Rusia califică drept "ultimatum" încetarea focului anunţată de preşedintele ucrainean

Imediat ce premierul Putin şi-a încheiat intervenţia privind măsurile anticriză, preşedintele Medvedev i-a chemat pe miniştri la o şedinţă pe teme economice. Principalul subiect abordat a fost perspectiva înfiinţării în Rusia a unui centru financiar internaţional.

El le-a atras atenţia că, din 48 de puncte prevăzute în planul de acţiune pe anul trecut, au fost realizate măsuri prevăzute la numai cinci puncte şi au fost adoptate doar patru legi federale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close