Reevaluarea garanţiilor la credite, necesară doar în caz de neplată

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, consideră că o reevaluare a garanţiilor la contractele de credit ipotecar pe fondul scăderii pieţei imobiliare este necesară doar în cazul în care clienţii devin rău platnici.

„Din punct de vedere personal şi aici nu angajez poziţia Asociaţiei Române a Băncilor, dacă clientul plăteşte la timp, în aceste condiţii banca nu are niciun motiv să ceară garanţii suplimentare pentru că nici măcar nu ar trebui să constituie provizioane. Mă refer aici strict la relaţia cu personele fizice.

Citeste si:  Primăria Suceava nu mai acordă transport gratuit pensionarilor

În cazul în care persoana fizică începe să întârzie la plată şi ajunge la 90 de zile de întârziere, iar banca trebuie să constituie provizioane de minim 75 la sută din valoare creditului la BNR, lucrurile se schimbă. În cazul reeşalonărilor înseamnă că persoana a ieşit din contract şi atunci creditul este doar reeşalonat şi nu executat, dacă se pune problema reeşalonării unui credit aceasta rămâne la latitudinea fiecărei bănci”, a spus Gheţea.

Potrivit unor noi reglementări ale Băncii Naţionale, fiecare bancă ar avea obligaţie să reevalueze odată pe an imobilele luate în garanţie ipotecară la acordarea creditelor, la fel cum se procedează de mai mulţi ani în celelalte ţări din UE. Până în prezent băncile din România nu au procedat la reevaluări. O persoană care a garantat un credit cu o locuinţă, care în prezent este sub preţul la care a fost evaluată în urmă cu doi sau trei ani, poate fi în poziţia ca bancă să-i ceară garanţii suplimentare sau îi poate mări dobânda ori să-i ceară rambursarea în avans a creditului.

Citeste si:  Primii cinci datornici la bugetul de stat au restanţe de 5,7 miliarde lei, după primul semestru
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close