Gravidele care iau multivitamine nasc copii cu o greutate mai mare

45

Femeile însărcinate care iau zilnic multivitamine, create special pentru ele, au copii cu o greutate mai mare la naştere decât cele care nu iau astfel de suplimenţi nutritivi, susţine un studiu citat de cotidianul britanic Daily Mail.

Studiul, realizat de Institutul pentru Chimia Creierului şi Nutriţie Umană de la Metropolitan University din Londra şi de Spitalul Universitar Homerton, este primul care arată că multivitaminele special concepute pentru gravide au efect asupra greutăţii bebeluşilor născuţi de mame din ţările dezvoltate, în condiţiile în care de obicei medicii nu le recomandă gravidelor să ia alţi suplimenţi nutritivi cu excepţia acidului folic.

Citeste si:  Ochelarii Google, noul gadget al medicilor chirurgi

Se ştia deja că multivitaminele îşi dovediseră efectele asupra femeilor gravide din ţările în curs de dezvoltare, unde hrana era deficitară şi alimentele lipsite de factori nutritivi. Cercetarea oamenilor de ştiinţă englezi a studiat efectul pe care o cură zilnică de multivitamine l-a avut asupra a 400 de femei însărcinate, cu deficienţe de vitamine şi de minerale, din estul Londrei.

În timpul primelor 12 luni de sarcină, jumătate dintre acestora li s-au administrat multivitamine, Pregnacare (produse de firma Vitabiotics şi comercializate la preţul de aproximativ 5 lire), în timp ce restului li s-au administrat false multivitamine. Pastilele Pregnacare conţineau 19 vitamine şi minerale, printre care fier, acid folic şi vitamina D.

Citeste si:  Sezonul şi vremea influenţează dezvoltarea sclerozei în plăci

După ce au fost născuţi copiii, doctorii au descoperit că mamele care luaseră multivitamine reale aveau niveluri mai mari de fier, folat, thiamin şi vitamina D. La sfârşitul perioadei de graviditate, 55% dintre femeile care luaseră false multivitamine aveau deficienţe, spre deosebire de doar 36% dintre cele care luaseră multivitamine reale. Cea mai semnificativă descoperire făcută de doctori a fost însă că femeile care luaseră multivitamine aveau mai puţini nou-născuţi cu greutate redusă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata