Pyla, singurul oraş din Cipru unde grecii şi turcii trăiesc laolaltă

Pyla este singurul oraş din Cipru unde convieţuiesc grecii şi turcii, cum o făceau înainte în întrega ţară înainte de războiul din 1974. În ciuda unei oarecare neîncrederi, viaţa este liniştită.

Duminică după-amiază la cafeneaua greacă din Pyla toate discuţiile se poartă în jurul victoriei echipei de fotbal Omonia în faţa rivalei APOEL, la derby-ul de fotbal cipriot. Omonia, care înseamnă unitate în greacă, este sprijinită de comunişti – greci şi ciprioţi-; iar APOEL (Athletic Club de Fotbal al Grecilor din Nicosia), de cei de dreapta şi de naţionaliştii.

Tocmai s-a aflat că singurii doi ciprioţi-turci care au îndrăznit să meargă la meci au fost bătuţi de suporterii lui APOEL, dar au fost salvaţi de poliţie, notează ziarul El Periodico. Un reportaj asupra oraşului Pyla ar putea începe ca o parodie a benzilor desenate: ‘Asterix: Tot Ciprul este împărţit între turcii din nord şi grecii sin sud…. Tot?! Nu. O mică localitate populată de neînfricaţii ciprioţi rezistă încă în faţa naţionalismului şi divizării.

Citeste si:  Angela Merkel, gata să ia în calcul un "fond pentru zona euro"

Pyla este orăşelul pe care sorţii au decis să-l plaseze la mijloc, în zona-tampon cunoscută sub denumirea de Linia Verde, stabilită de ONU după invazia turcă din 1974, pentru a separa cele două comunităţi rivale. De fapt, discuţiile la cafenea între suporterii celor două echipe politizate nu trec de nivelul de glumă. ‘Tatălui meu îi place muzica turcească, de câtre ori trece prin faţa unei cafenele turceşti începe să danseze’, spune cipriotul-grec Stasos.

‘Toate astea nu sunt decât mizerii naţionaliste’, spune el referitor la propaganda greacă. La cafeneaua turcă, de vizavi, ciprioţii-turci, deşi sunt musulmani, nu se abţin nici ei de la un pahar de bere, în timp ce privesc la televizor un alt derby, care se joacă la Istanbul, între Fenerbahce şi Galatasaray. ‘Nu există probleme între greci şi turci’, spune un cipriot-turc.

Citeste si:  UNHCR cere mai multă implicare în programele de reinstalare a refugiaţilor în terţe ţări

‘E adevărat că bătrânii din sat nu vorbesc prea mult unii cu ceilalţi, dar tinerii merg împreună la discoteca din Agia Napa (localitate apropiată celebră pentru viaţa de noapte). În piaţa centrală din Pyla, care desparte cele două cafenele – roşie a turcilor, albastră a grecilor – se înalţă un turn de supraveghere a căştilor albe slovace, care sunt arbitrul neutru.

‘Dacă există vreo problemă între greci, intervine poliţia cipriotă-greacă. Dacă este între turci, intervine poliţia cipriotă-turcă. Iar dacă este între turci şi greci, intervine poliţia ONU’, rezumă Ibrahim.
‘Noi turcii, avem primarul nostru, iar grecii pe al lor; turcii au moscheea, grecii biserica, cimitirele sunt diferite pentru fiecare comunitate, ca şi şcolile’, explică imamul Ahmet. ‘Trăim ca întreg Ciprul, înainte de 1974’, adaugă Mehmet.

Citeste si:  Un cuplu din Franţa a descoperit în pivniţa casei monede de aur în valoare de 100.000 euro

Duminică după-amiază, în moscheea din Pyla, nu au venit decât imamul şi un religios, pentru că ciprioţii-turci nu sunt prea credincioşi. ‘Dacă problema Ciprului nu se soluţionează este din cauza naţionaliştilor – răbufneşte Stasos. ‘Ştiţi care ar fi soluţia? Să se împartă insula în trei: una pentru naţionaliştii turci, alta pentru naţionaliştii greci şi a treia parte pentru cei care vrem să trăim laolaltă’.
Desigur, convieţuirea la Pyla nu este în întregime perfectă: există o oarcare neîncredere, sunt doar câteva căsătorii mixte – şi acelea realizate în străinătate – şi doar câteva afaceri comune, dar ceva ceva se mişcă. Cine ştie, poate într-o zi, înteg Ciprul va fi precum Pyla.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata