Barroso cere României să menţină organismul anticorupţie sprijinit de UE

11

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut joi autorităţilor române să rezolve incertitudinea juridică ce înconjoară Agenţia Naţională de Integritate (ANI), sprijinită de UE şi care analizează conflictele de interese ale demnitarilor, după ce Curtea Constituţională a ţării a deposedat-o de puterile sale principale, informează EUobserver.

„Sunt îngrijorat de posibila slăbire a Agenţiei Naţionale de Integritate, în urma hotărârii recente a Curţii Constituţionale. Agenţia are nevoie de o bază juridică solidă pentru a garanta independenţa deplină şi capacitatea de a efectua investigaţii corespunzătoare”, a declarat Barroso, în cursul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele român Traian Băsescu.

Instanţa a decis săptămâna trecută că cea mai mare parte a puterilor ANI sunt neconstituţionale. Şapte dintre cei nouă judecători ai instanţei se află ei înşişi sub examinarea agenţiei. Înfiinţarea acestei agenţii a fost unul dintre cele patru angajamente pe care şi le-a asumat România în 2007, când a aderat la UE, confruntându-se cu probleme persistente în a avea un sistem judiciar pe deplin funcţional, în care corupţia şi alte abuzuri ale funcţionarilor publici să fie urmărite penal în mod eficient.

Citeste si:  Preşedintele Traian Băsescu participă la şedinţa CSM

Principala sarcină a ANI a fost aceea de a verifica averea şi declaraţiile financiare ale demnitarilor şi de a sesiza în legătură cu eventuale nereguli procurorii sau organismele disciplinare, de exemplu, în cazul medicilor sau profesorilor. De asemenea, putea cere confiscarea bunurilor nejustificate.
Activitatea sa a fost unul dintre punctele pozitive constante în rapoartele bianuale emise de către Comisie cu privire la starea reformei sistemului judiciar din România şi lupta împotriva corupţiei.

Reclamantul care a formulat sesizarea constituţională, Şerban Brădişteanu, este un chirurg care a fost parlamentar şi unul dintre cazurile cele mai faimoase ale agenţiei. La 15 septembrie 2008, ANI a solicitat punerea sub sechestru a 3,6 milioane de euro şi a 500.000 de dolari, a căror origine Brădişteanu nu o putea justifica. Banii au fost dobândiţi în timpul mandatului său în legislativul român.

Citeste si:  Decesul directorului general al grupului Total: "Neglijenţă criminală" a conducerii aeroportului, potrivit anchetatorilor

Întrebat dacă hotărârea nu reprezintă, de asemenea, o problemă şi pentru Comisia Europeană, care a ajuns să susţină o instituţie care acum este considerată neconstituţională, Barroso a afirmat că responsabilitatea revine autorităţilor române. „Pentru a fi sincer cu dvs, îndoielile cu privire la respectarea legii nu privesc Comisia.

Toată lumea înţelege că o agenţie de integritate dintr-o ţară în care probleme grave de corupţie au fost identificate de către autorităţi independente ale ţării, constituie într-adevăr o prioritate „, a spus Barroso. „Noi nu considerăm acest lucru o problemă pentru Comisie, noi considerăm acest lucru o problemă în ceea ce priveşte garanţiile oferite Uniunii Europene, Comisiei şi statelor membre. Sperăm că România îşi va îndeplini angajamentele asumate”, a subliniat şeful executivului european.

Preşedintele român Traian Băsescu l-a asigurat pe Barroso de angajamentului guvernului său de a găsi o soluţie pentru a rezolva situaţia incertă din punct de vedere juridic a agenţiei.
„România îşi va îndeplini angajamentele de a avea o agenţie de integritate funcţională, care-şi atinge obiectivele de a controla averea demnitarilor şi originea resurselor financiare ale acestora”, a promis Băsescu.

Citeste si:  DNA: 19 percheziţii în judeţele Iaşi şi Botoşani; trei - la instituţii publice

Totuşi, planurile guvernului de a emite o ordonanţă de urgenţă care va fi constrângătoare din punct de vedere juridic şi va asigura continuitatea activităţii ANI nu au fost clarificate pe parcursul conferinţei de presă, relevă EUobserver.
În motivaţia sa publicată joi, 22 aprilie, Curtea Constituţională a declarat că guvernul nu va putea opta pentru această cale rapidă, în schimb va trebui să prezinte un proiect de lege în parlament.

Până când noua lege va intra în vigoare, toate investigaţiile sunt anulate şi agenţia este redusă la un simplu depozitar de declaraţii de avere, fără a putea să le examineze sau să le facă publice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata