Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu au viziuni diferite asupra cotei unice, dar prevăd o creştere a TVA

14

Foştii premieri Adrian Năstase şi Călin Popescu-Tăriceanu au viziuni diferite asupra impactului şi necesităţii menţinerii cotei unice de impozitare, pornind de la interpretări diferite ideologice şi statistice, dar prevăd amândoi o creştere a TVA în următoarea perioadă.

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, duminică, la Pro tv, că actuala cotă unică de impozitare de 16% „nu mai reprezintă o soluţie”, în timp ce pentru liberalul Călin Popescu-Tăriceanu aplicarea acesteia s-a dovedit ‘un succes’ care a permis investitorilor să reinvestească mai mult, iar oamenilor să câştige mai mult.
Adrian Năstase a reamintit că social-democraţii susţin un impozit diferenţiat, întrucât în România nu există în realitate o cotă unică, ci doar ‘nenumărate cote şi impozite’.

În opinia sa, cei ‘cu venituri mici au beneficiat mult mai puţin de cota unică, cei cu venituri mari au beneficiat mult mai mult, în schimb bugetul statului, care nu a mai putut să obţină suficiente venituri, a trebuit să meargă pe alte zone unde să impună taxe şi impozite suplimentare, care au fost plătite de data aceasta în mod egal de către toată lumea’.

Citeste si:  Pentru moment, nu există o „epidemie” de greve în Europa

‘Şi atunci, prin faptul că unii au câştigat mai puţin din cota unică, cei care aveau veniturile mai mici, dar după aceea au plătit suplimentar în zona aceasta a taxelor şi impozitelor, care au apărut ulterior, au plătit la fel ca şi cei cu veniturile mai mari. În mod evident, în acest mod, polarizarea socială (…) s-a mărit’, a spus Adrian Năstase.

Spre deosebire de acesta, Tăriceanu mizează în continuare pe cota unică, bazându-se pe argumentul că aplicarea impozitării de 16% pe venituri nu înseamnă că toată lumea plăteşte la fel. ‘Cred că România, ca ţară europeană, trebuie să facă eforturi pentru a reduce disparităţile sociale. (…)

Cred că este foarte important să încercăm să stimulăm creşterea clasei de mijloc, dar, în acelaşi timp, nu trebuie să scăpăm din vedere ceea ce se întampla înainte de introducerea cotei unice – o uriaşă evaziuna fiscală.
După introducerea cotei unice, veniturile la buget provenite din impozitul pe venit au crescut remarcabil, sigur, şi pe fondul unei creşteri economice, însă nu cred că nu trebuie să mergem pe ideea de a-i penaliza pe cei care doresc şi pot să muncească mai mult’, a spus Tăriceanu.

Citeste si:  Afacerile din comerţ au crescut cu 7,1%

Ambii foşti premieri consideră însă că, având în vedere situaţia actuală din România şi evaluările FMI ce vor urma, va exista o schimbare la nivel fiscal, dar mai ales a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA). ‘E un zvon care circulă destul de intens, probabil că este una din soluţiile la care va recurge Guvernul. (…)

Cred că este o greşeală, pentru că, într-o perioadă de criză, consumul nu trebuie „sugrumat’, din contră, trebuie stimulat, şi sigur că majorarea de TVA vine exact în sens contrar’, a spus Tăriceanu.
‘Guvernul are o problemă serioasă în ceea ce priveşte deficitul bugetar, probabil că va trebui să prezinte soluţii pentru mărirea veniturilor sau pentru scăderea şi mai drastică a cheltuieililor.

Citeste si:  Iohannis: Vreau să câştig Preşedinţia; vreau ca după 10 ani de guvernare de dreapta România să fie prosperă şi puternică

În ceea ce priveşte veniturile, singurul impozit foarte sigur este TVA şi, de aceea, tentaţia cea mai mare a celor de la FMI va fi, probabil, aceea să se uite la TVA. Din punctul meu de vedere, acest lucru ar fi grav, nu numai pentru argumentul pe care l-a menţionat domnul Tăriceanu, ci şi pentru că, de fapt, impozitul pe TVA loveşte egal pe cei care consumă, dar cei care au veniturile cel mai mic sunt loviţi cel mai tare’, a afirmat Adrian Năstase, potrivit căruia FMI nu impune niciodată o măsură sau alta.

Citește și
2 Comentarii
  1. pensionar spune

    Adrian Nastase are dreptate.Cred ca peste 5 milioane de pensionari gandesc la fel.Cota de 16% nu a facut minuni , ci INBOGATIREA BOGATILOR.Daca e asa de bun de ce nu se aplica in tarile nordice, unde nivelul de trai a tuturor este peste Romania de 10 ori cel putin.Bogati nu trebuie sa faca avere in 5 ani ci in 200 ani, in mod corect, ciinstit.

  2. Bibi Bucuresti spune

    Da este adevarat ,dar sa nu credeti ca in tarile nordice impozitul este mai mare de19%.Noi trebuie sa ajungem la nivelul de educatie al tarilor nordice.Eu am lucrat in Finlanda la o companie serioasa si stiu ce vorbesc.In tarile nordice nu exzista economie supterana ca la noi,acolo este f multa educatie.Deaceia ii dau mai multa dreptate dl Tariceanu.trebuie sa aplicam politici de impozitare cit mai mici pt a le da posibilitatea intreprinzatorilor mici si mijlocii sa se dezvolte.Tarile nordice au o clasa de mijloc f dezvoltata.Cind vom elimina munca la stat atunci vom ajunge si noi cei de la privat sa muncim mai putin si sa cistigam mai mult.Eu la firma unde lucram aveam 4 pauze la 8 ore de munca ,una de masa si 3 pauze de cafea.Sunt de acord si cu dl Nastase dar dupa ce se termina cu munca asta la stat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata