EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Norii se adună deasupra băncii Goldman Sachs

Scandalul Goldman Sachs a înregistrat sâmbătă 24 aprilie şi duminică 25 aprilie 2010, o nouă etapă politică prin publicarea de către o comisie a Senatului american a unor mailuri incomode pentru banca de pe Wall Street, acuzată că s-a îmbogăţit în 2007 mizând pe o devalorizare a produselor financiare pe care banca le-a vândut chiar ea clienţilor, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Larry Summers, consilier economic al preşedintelui Obama, a refuzat duminică să comenteze scandalul Goldman Sachs, precizând doar: ‘Acest lucru confirmă ceea ce se află în centrul viziunii preşedintelui (de reformare a sectorului financiar): importanţa transparenţei’.

Şocată de aceste dezvăluiri făcute înainte de începerea audierilor publice de luni, 26 aprilie, în cadrul Congresului, Goldman Sachs a negat categoric că ar fi încălcat legea. Banca susţine că rolul ei de intermediar în serviciul clienţilor instituţionali o obliga să speculeze asupra scăderii unor titluri astfel încât să îşi acopere riscurile asumate la alte poziţii.

Mail-urile publicate sâmbătă arată că banca a câştigat, pe timp de criză, mulţi bani datorită produselor sale derivate mizând pe prăbuşirea pieţei imobiliare a subprimelor, în timp ce proprii clienţi – printre care şi bănci europene – sărăceau din cauza operaţiunilor inverse.

În iulie 2007, David Viniar, directorul financiar al Goldman Sachs, aflând că banca a câştigat deja 51 de milioane de dolari mizând pe prăbuşirea pieţei imobiliare, scria într-un mail: ‘Acest lucru arată ce li se poate întâmpla celor care nu adoptă poziţii scurte.’ Poziţiile scurte sunt operaţiuni bursiere care permit unui operator să realizeze câştiguri pariind pe scăderea unei valori.

În octombrie 2007, în timp ce piaţa imobiliară scădea vertiginos, un broker de la bancă trimitea un mail unui coleg: ‘S-ar părea că vom face bani frumoşi!’ Răspunsul a fost: ‘Da, suntem bine poziţionaţi.” În 2007, instituţia bancară condusă de Lloyd Blankfein a obţinut profituri record de 11,6 miliarde de dolari, care i-au permis încasarea unui bonus record de 67,9 milioane de dolari. În cursul aceleiaşi perioade, băncile rivale, precum Morgan Stanley, se confruntau cu devalorizări masive ale activelor lor.

Luni, Lloyd Blankfein şi cei şase colaboratori ai săi urmează să dea explicaţii în faţa subcomisiei Senatului care se ocupă de ancheta privind criza financiară. Printre aceşti colaboratori se află şi un francez de 31 de ani, Fabrice Tourre, acuzat de fraudă de Securities and Exchange Commission /SEC/, ”jandarmul” pieţelor financiare americane.

Teoretic, nu există vreo legătură între cele două anchete, dar ele vizează acelaşi subiect: conflictele de interese ale băncii Goldman Sachs pe pieţele produselor derivate de creanţe ipotecare. Un mail semnat de Fabrice Tourre în 2007 dezvăluie pesimismul acestuia în legătură cu produsele pe care le elabora: ‘Această piaţă este complet moartă iar sărmanii mici debitori ai subprimelor vor eşua.’
Fabrice Tourre se compară chiar cu Frankenstein pentru că a creat nişte produse care se vor întoarce împotriva deţinătorilor lor, accelerând explozia bulei imobiliare americane şi declanşarea crizei financiare mondiale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata