Organismul anticorupţie din România, tras pe linie moartă de instanţa supremă

Într-o mişcare surprinzătoare, Curtea Constituţională a României a decis recent că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) lucrează pe o bază neconstituţională. Instanţa a motivat că nu demnitarii suspectaţi trebuie să-şi justifice averile, ci că ANI trebuie să facă dovada câştigurilor ilegale, notează luni (26 aprilie 2010) waz.euobserver.com.

În decizia sa din 22 aprilie, instanţa mai declară că obligaţia de a publica pe internet declaraţia de avere şi de interes este o încălcare a ‘dreptului la respect şi la intimitate, prin expunerea de o manieră nejustificată a informaţiilor menţionate anterior’.
La data deciziei – adaugă portalul citat – ANI investiga averile unui număr de 7 din cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale. Verdictul este văzut ca un pas înapoi serios în lupta contra corupţiei la nivel înalt. Crearea agenţiei a fost una dintre cerinţele UE în timpul negocierilor de aderare a României.

Citeste si:  Kovesi cere Parlamentului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea

„Sperăm că România îşi va respecta angajamentele’, a declarat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, după întâlnirea avută joi la Bruxelles cu preşedintele român Traian Băsescu.
În ceea ce devine rapid o confruntare de tip ‘dinte pentru dinte, ochi pentru ochi’, preşedintele Băsescu a anunţat că guvernul va emite o ordonanţă prin care să se asigure că ANI îşi poate continua activitatea. Totuşi, Curtea Constituţională a răspuns imediat că guvernul poate doar să propună un proiect de lege.

Activitatea ANI – continuă waz.euobserver.com – a fost unul din cele două puncte pozitive dintr-un raport altfel modest privind progresele României în domeniul justiţiei, prezentat luna trecută de Comisie. Celălalt punct a fost activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Totuşi, analiştii sugerează că dacă se urmează logica Curţii Constituţionale, şi activitatea DNA ar putea fi blocată.

Citeste si:  Mircea Băsescu, audiat la DNA în calitate de denunţător

Decizia Curţii a determinat ambasada SUA la Bucureşti să ia măsura neobişnuită de a publica o declaraţie în care solicita ca toate prerogativele ANI să fie restabilite. Responsabilii ANI au afirmat că prin blocarea activităţii acesteia, Curtea Constituţională periclitează şansele României de la adera la Spaţiul Schengen.

Citește și
2 Comentarii
 1. nemo spune

  Nimic surprinzator. ANI a ajuns aproape de „venerabilii” judecatori care au si ei, ca tot romanul asa zis demnitar (ca de demnitate, ce sa mai zic!?), niscaiva musculite pe caciulita de hermina jerpelita si patata. Si au tras cu cutitul o brazda in painea din mana lor, retezand partea cea mai gustoasa din amenintare. Asa au transformat ANI in sabie de panoplie cu lama tocita. Nu ca ar fi fost ea foarte ascutita, dar a facut totusi sa le tremure nadragii la unii. Ca de nu o faceau la timp, poate ajungeau de se scapau pe ei acolo, pe fotoliile aurite, destul de jerpelite si ele. Ce rusinica, nu? Asa au scapat, dar nu cu fata prea curata, ca mai intelegem si noi astilalti cate ceva. Este adevarat, nu ne prea sinchisim, pana ne mai descurcam cumva, pana la un moment dat ca mare este rabdarea noastra, Doamne!

 2. Dan spune

  RUMINISTAN e o tara condusa de o clica mafiota.
  SA plece cei destepti si sa-i lase aici pe fraieri sa continue sa plateasca impozite pe venituri mafiei securiste care conduce tara asta.
  RUSINE asta nu e justitie e o BATAIE DE JOC.
  JUSTITIA din RO e RUSINE NATIONALA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata