Proiectul Roşia Montana trebuie gândit în avantajul României

12

Proiectul Roşia Montană trebuie gândit în avantajul României, susţine Dan Matei Agathon, purtător de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR).

Într-un comunicat de presă, ACPR susţine că, în condiţiile în care România are nevoie acută de investiţii şi în care orice ţară îşi întrebuinţează la maximum resursele de care dispune pentru a rămâne în competiţia economică, ar fi o eroare respingerea din principiu a unui proiect de exploatare de resurse miniere de orice fel ar fi ele.
Proiectul Roşia Montană trebuie scos din zona disputelor personale şi sterile şi discutat în funcţie de utilitatea lui pentru economia României care are nevoie acută, la această oră, de investiţii, se menţionează în comunicat.

Citeste si:  Războiul rece al aurului

,,Toate părţile româneşti implicate, fie ele autorităţi centrale sau locale, ecologişti sau reprezentanţi ai societăţii civile, trebuie să renunţe la poziţiile de forţă şi să se aşeze împreună la masa tratativelor, cu scopul a găsi cea mai bună soluţie pentru România, iar nu pentru tabăra pe care o reprezintă fiecare. În decizia privind acest proiect, românii ar trebui să constituie o singură tabără:

interesul României, în funcţie de contextul economic stringent şi de oportunităţile pe care le poate oferi o investiţie de o asemenea anvergură’, precizează Dan Matei Agathon. Alianţa Confederaţiilor Patronale din România nu susţine apriori o anumită decizie în cazul Roşia Montană, dar consideră că orice discuţie despre investiţii şi exploatare de resurse trebuie gândită în avantajul României. Astfel, ACPR consideră că proiectul Roşia Montană se poate realiza numai cu respectarea următoarelor condiţii:

Citeste si:  Băsescu, râzând, despre o afirmaţie de-a sa din 2009: "Eram sub influenţa băuturilor alcoolice"

existenţa Acordului Integrat de Mediu, evitarea poluării şi infestării generalizate, inclusiv prin ape subterane şi la nivel transfrontalier, asigurarea refacerii integrale post – exploatare a mediului afectat, promovarea interesului naţional prin desfăşurarea întregului proces de obţinere a metalului preţios în zona respectivă, cu consecinţe pozitive asupra beneficiilor părţii române, asigurarea monitorizării evoluţiei post-exploatare a mediului afectat, garantarea protecţiei umane şi animaliere faţă de infestarea prin accesul în zona afectată, pentru evitarea oricăror consecinţe nedorite, crearea unor provizioane de garantare a perioadei post-exploatare, în beneficiul statului român.

Citeste si:  Ministrul Videanu a anunţat un program agresiv de investiţii în care vor fi angrenaţi şi producătorii români
Citește și
1 Comentariu
  1. L.P. spune

    Acest proiect si altele asemanatoare trebuiau incepute inainte de a lua imprumutul de la FMI. Dar noi, mai destepti ca toti, ne imprumutam ca sa mentinem nivelul pensiilor si al asistatilor social in loc sa sustinem sectorul de afaceri, singurul care ne poate scoate din rahat. Macar in al 12-lea ceas sa ne trezim si sa dam drumul la proiecte ca cel de la Rosia Montana, pana nu intram in faliment ca grecii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata