Rusia nu va renunţa la South Stream de dragul Ucrainei

Negocierile dintre premierul rus Vladimir Putin şi cel italian Silvio Berlusconi, desfăşurate luni în Italia, au adus claritate în ceea ce priveşte proiectul de gazoduct South Stream.

În pofida încălzirii bruşte a relaţiilor ruso-ucrainene şi a dorinţei Ucrainei de a păstra pentru sine principalul canal de export de gaz rusesc în ţările din Uniunea Europeană (UE), Moscova nu va renunţa la costisitorul proiect. Putin a dat asigurări că lucrările de construcţie la South Stream se vor încheia în 2015, motivând această grabă prin ‘agitaţia politică internă’ din Ucraina.

În ceea ce priveşte pierderile pe care South Stream le va cauza Ucrainei, guvernul rus intenţionează să le compenseze prin investiţii în economia ucraineană. Negocierile dintre Berlusoni şi Putin au pus punct dubiilor legate de intenţiile Moscovei de a mai investi, în actuale condiţii politice, în construcţia South Stream, cu o capacitate de 63 miliarde de metri cubi pe an, notează cotidianul rus Kommersant. Mulţi experţi pun la îndoială eficienţa economică a proiectului.

După semnarea la Harkov a acordului privind prelungirea până în 2042 a perioadei de şedere în Sevastopol a Flotei Ruse de la Marea Neagră în schimbul reducerii de 30% oferite Ucrainei la gazul rusesc, mulţi afirmă că Rusia ar trebui să facă economii nu doar în ceea ce priveşte baza din Novorosiisk, ci şi în ceea ce priveşte construcţia gazoductului South Stream, care ocoleşte Ucraina.

Citeste si:  Solicitările Marii Britanii pentru a rămâne în interiorul Uniunii Europene

În afară de schimbările de ordin politic, South Stream se confruntă în ultimul timp cu numeroase probleme interne, între care principala o constituie contradicţiile dintre cei mai mari acţionari ai proiectului, compania rusă Gazprom şi cea italiană Eni, care deţin câte 50% din acţiuni. Motivul disputei îl constituie invitarea la proiect a unui al treilea participant: compania franceză EdF, precum şi afirmaţiile unor reprezentanţi ai ENI privind necesitatea ralierii South Stream cu principalul său concurent, gazoductul Nabucco, sponsorizat de UE.

Nu în ultimul rând, soarta South Stream ar fi putut fi influenţată de ‘revoluţia gazului de şisť: majorarea bruscă a extracţiilor de gaz de şist în SUA şi descoperirea unor mari zăcăminte de gaz de şist în Europa. În aceste condiţii, mulţi se aşteptau ca după întrevederea Putin-Berlusconi să fie anunţată îngheţarea proiectului South Stream, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Dimpotrivă, ambii premieri au declarat că proiectul este unul foarte important şi că va garanta ca ‘asemenea ţări precum Bulgaria, România, Italia nu vor rămâne fără gaz’, în eventualitatea unor probleme cauzate de Ucraina.

Citeste si:  România are ocazia să fie primul producător de gaze din UE

Putin i-a asigurat pe europeni că realizarea proiectului South Stream nu va cunoaşte niciun fel de întârzieri, deoarece ‘securitatea energetică a Europei se află în mâinile sigure ale monopolului rus Gazprom’. De asemenea, premierul rus a anunţat că diferendul dintre ENI şi Gazprom privind implicarea companiei franceze în proiect a fost soluţionat şi că EdF va primi în South Stream nu 10, ci 20 la sută din acţiuni, iar semnarea unui acord în acest sens ar urma să aibă loc în iunie, la Sankt Petersburg.

În opinia analistului rus Mihail Krutihin, South Stream va costa Rusia exagerat de mult. ‘Până şi sistemul de transport al gazului din Ucraina nu este folosit la capacitate maximă. În afară de aceasta, se mai construieşte şi Nord Stream. Este puţin probabil ca în anii viitori Rusia să majoreze brusc extracţiile de gaz, pentru a umple aceste gazoducte. Astfel, South Stream ar putea rămâne goľ, afirmă Krutihin.

Citeste si:  Producătorii agricoli elveţieni se opun liberalizării comerţului cu UE

Fără îndoială, veştile din Italia i-a indispus pe următorii interlocutori ai lui Putin: preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, şi premierul Nikolai Azarov, cu care Putin s-a întâlnit luni seara la Kiev. După victoria lui Ianukovici în alegerile prezidenţiale, Kievul i-a propus de nenumărate ori Moscovei să renunţe la costisitorul South Stream. Drept alternativă mult mai ieftină, autorităţile ucrainene propuneau revenirea la ideea privind construcţia unui consorţiu pentru administrarea sistemului de transport al gazului de pe teritoriul Ucrainei, cu participarea Gazprom.

Ideea consorţiului nu a stârnit, însă, interesul Moscovei. În aceste condiţii, Putin s-a concentrat la Kiev asupra altor proiecte de cooperare. Astfel, Rusia intenţionează să investească în economia Ucrainei şi să participe la privatizarea unor active-cheie ale economiei ucrainene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata