Laszlo Borbely: Trebuie să se ia o decizie în cazul Roşia Montană

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat joi (29 aprilie 2010) la Roşia Montană, că în cazul exploatării miniere de aici va trebui luată o decizie în ceea ce priveşte emiterea avizului de mediu, dar cu respectarea strictă a legislaţiei de mediu conformă cu normele Uniunii Europene (UE).

Ministrul a afirmat că, săptămâna viitoare, va face o analiză a situaţiei de la Roşia Montană, împreună cu reprezentanţii Ministerului Culturii. ”Împreună cu Ministerul Culturii vom face o analiză, săptămâna viitoare. Voi avea o discuţie cu toţi cei implicaţi pentru a vedea ce putem face pe termen scurt şi apoi pe termen lung. Restul lucrurilor sunt de ordin legislativ. În momentul de faţă, legislaţia românească este sută la sută conformă cu cea a UE.

Noi vom respecta aceste reguli şi, când va fi un nou certificat de urbanism, vom porni, din nou, analiza pachetului studiului de mediu”, a afirmat ministrul Mediului.
Potrivit acestuia, în situaţia în care investitorii vor demonstra că nu există vreun risc de poluare, acordarea avizului de mediu va fi decisă în şedinţă de Guvern.
”Dacă investitorii vor demonstra că sută la sută e garantat că nu vor polua şi nu vor păgubi pe nimeni, nici statul, nici locuitorii de aici, atunci vom merge în faţa Guvernului, pentru că acesta decide (acordarea, n.red.) avizul de mediu prin Hotărâre de Guvern.

Citeste si:  Un pod de construcţie spaniolă la Calafat-Vidin va relansa economia Europei de Est

În momentul de faţă suntem în stand-by, în aceeaşi situaţie în care am fost în 2007, când s-a suspendat certificatul de urbanism”, a adăugat ministrul Laszlo Borbely.
El a precizat că este important ca exploatarea de la Roşia Montană să nu polueze şi a menţionat că trebuie să se ia o decizie în acest caz.
Acesta a mai arătat că, în situaţia în care Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) nu va reuşi să obţină avizul de mediu pentru dezvoltarea investiţiei de la Roşia Montană, atunci este necesară luarea unor măsuri de conservare a minelor existente pentru ca acestea să nu polueze.

Citeste si:  Jumătate din termocentralele din România, printre cele mai poluante din Europa

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, împreună cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, se află, joi, la Roşia Montană, pentru a se edifica în ceea ce priveşte proiectul de investiţii pe care Compania RMGC doreşte să-l dezvolte în zonă. Cei 2 oficiali au vizitat iazurile de decantare de pe Valea Seliştei şi Gura Roşiei şi apoi au coborât în una dintre galeriile romane din zona Orlea.

Compania RMGC a început un proiect de exploatare a zăcămintelor de aur şi argint de la Roşia Montană în urmă cu 14 ani. Studiul de impact asupra proiectului a fost depus la Ministerul Mediului în anul 2006, dar evaluarea documentului a fost suspendată, un an mai târziu.
Se estimează că din zăcământul de la Roşia Montană se vor putea obţine 314 tone de aur şi 1.400 de argint, cu o valoare totală de 7,5 miliarde de dolari.

Citeste si:  După "Săgeata Albastră", tramvaiul "Imperio", Astra Vagoane Călători Arad pregăteşte trenul electric

Investiţia a început din 1997 şi este evaluată la 1,8 miliarde de dolari, până la finalul lucrărilor. Până acum s-au investit 400 de milioane de dolari, iar 800 de milioane de dolari ar urma să fie folosiţi pentru construcţia obiectivelor miniere.
Specialiştii Companiei au apreciat că vor fi create 2.300 de locuri de muncă, în faza de construcţie a exploatării miniere, după care activitatea va continua cu aproximativ 900 de oameni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata